2016. október 20. 13:31

Egyetlen hónap alatt 261 milliárd forinttal emelkedett a központi kormányzat adóssága - derül ki a legfrissebb adatokból.

Szeptember végére 25 119,9 milliárd forinton állt a központi kormányzat bruttó, nem konszolidált adóssága - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium által közzétett adatokból.

Ezzel kéthavi csökkenés után ismét emelkedő állományról beszélhetünk, hiszen az augusztusi szintnél 261 milliárd forinttal magasabb a mostani adósság. Igaz, ha negyedéves viszonylatban nézzük a változásokat, akkor 170,6 milliárdos csökkenés mutatkozik, bár ez csak egy töredéke az első negyedévben "mutatott" 773 milliárdos emelkedésnek.

A tavaly év végi állományhoz képest egyébként nem áll rosszul az adósság, hiszen "mindössze" 420,2 milliárddal magasabb. A növekedés több, ellentétes hatású tényező eredménye:

  • egyrészt a nettó forintkibocsátás 188,5 milliárddal növelte az állományt,
  • a nettó devizalejárat 1212,8-cal csökkentette,
  • a forint idei erősödésének köszönhetően 76,9 milliárddal lett kevesebb az adósság,
  • a mark-to-market betétállományokat a deviza-keresztárfolyamok változása 148,6 milliárddal apasztotta.

Az adósság nominális állományán túlmenően azonban sokkal fontosabb lesz az év végi GDP-arányos adósságráta, mely tekintetében továbbra is nagyon jól áll a kormányzat, sőt. Tavaly év végén a GDP 75,3 százalékán állt az államadósság, a friss adatok tekintetében pedig 75 százalékos aktuális állást becsülhetünk, ha az államháztartáson belüli egyéb adósságot és a nominális GDP második negyedév végi szintjét változatlannak tekintjük.

Vagyis egyre biztosabbnak tűnik, hogy a kormányzatnak nem lesz idén szüksége év végi trükközésekre, hiszen könnyedén teljesíthetik, sőt jócskán túl is teljesíthetik az adósságrátára vonatkozó célt.

mfor.hu