2019. március 6. 20:11

A többfrontos menekült elleni harc közepette 2018-ban 367 menekültet fogadott be az Orbán-kormány a friss adatok szerint.

Miközben dübörög itthon a migráció elleni küzdelem és az Unión belül is csatázik ezen a fronton a kormány, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet pedig folyamatosan meghosszabbítják, csendben 367 menekültet mégis sikerült befogadnia magyar államnak. Igaz, ez nagyjából csak a harmada annak, ahány rászorultat 2017-ben fogadott be a magyar állam a statisztika szerint, akkor 1291 volt a befogadottak száma - derül ki a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal adataiból. Ebből a szempontból 2017 egyébként kiemelkedő év volt, hiszen 2016-ban is "csak" 432 esetben hozott pozitív döntést a hatóság.

Érdekesség, 2018 utolsó negyedévében mindössze 13 menekült volt olyan "szerencsés", hogy a magyar állam segítséget nyújtott neki valamilyen formában.

A hivatal tavaly is tartotta magát a korábbi gyakorlatához, a legtöbb menekültet oltamazotti státuszúnak ismerte el, 281-et a 367-ből. Oltamazotti elismerést az kaphat, akinél nem állnak fenn a menekültkénti elismerés feltételei. 68 személyt ismertek el menekültként, ők azok, akik jó eséllye meg is kaphatják a magyar állampolgárságto, 18-at pedig befogadottként ismert el a hatóság. Utóbbi státusz azt jelenti, hogy a menedékkérő egy speciális engedéllyel tartózkodhat Magyarországon, ő olyan menekült, aki hazájában veszélynek van kitéve, és nincs olyan harmadik ország sem, aki befogadná őt.

Tavaly a menedékkérelmek 67 százalékát a hatóság elutasította vagy megszüntette az eljárást, összesen 755 esetben történt ilyen. 2017-hez képest a hatóság kevésbé volt szigorú a kérelmek tekintetében, hiszen akkor az eljárások 79 százaléka zárult elutasítással vagy egyszerű megszüntetéssel.

Állampolgárság alapján leginkább afgánok és irakiak próbálnak menedékjogot kérni Magyarországon: 223 kérelmet nyújtottak be afgánok, 202-t pedig irakiak, a többi országból érkezők esetében még az 50-et sem éri el a kérelmek száma.

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.