Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Vég Márton Vég Márton

Nem kellett licitálnia az MNB-alapítványnak, így 400 millió forinttal olcsóbban szerzett meg egy budai ingatlant, mint ha egy állami árverésen kellett volna megvásárolnia. Ez kiemelten közérdekű volt.

Célszerű megoldás volt a kormány szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által 2014-ben alapított Pallas Athéné-alapítványok egyikének eladni egy újabb értékes budai ingatlant - derül ki Fónagy János, a nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter parlamenti államtitkárának Vadai Ágnes (DK) képviselő írásbeli kérdésére adott válaszából.

Még egy ingatlana lesz az MNB-alapítványnak a Várban Fotó: MTIMég egy ingatlana lesz az MNB-alapítványnak a Várban Fotó: MTI

Konkrétan a Budapest I. kerület belterület 6667 helyrajzi számú ingatlanáról van szó, ami pedig nem más, mint a Szentháromság téren található Burg Hotel, amelyet a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. (MNV) korábban sikertelenül próbált értékesíteni.

Az államtitkári válaszból kiderült, hogy független szakértői vélemény alapján 1,2 milliárd forintért adta el az állam a Budai Várban található ingatlant és a benne lévő ingóságokat a Pallas Athéné Domus Meriti Alapítványnak (PADME). Ez az összeg azért érdekes, mert az MNV korábban 1,6 milliárd forintos kikiáltási áron próbálta meg árverésen eladni a házat, de nem járt sikerrel.

Kiemelten közérdekű

A vagyonkezelő szintén értékbecslők véleménye alapján határozta meg ezt az árat. Az MNB alapítványa így végül 400 millió forintért olcsóbban jutott hozzá az ingatlanhoz, mint ha licitált volna rá az MNV árverésén. Az államtitkári indoklás szerint az állami vagyon átruházása során mellőzni lehet a versenyeztetést, ha egy közérdekű cél érdekében az ügylet megvalósítása kiemelten indokolt.

Lapunk korábban írt róla, hogy az MNB 2014-ben hozott létre hat alapítványt, Pallas Athéné néven, alapvetően a magyarországi közoktatás fellendítésére. Az alapítványok az MNB-től nekik juttatott vagyont nem költhetik el, csak befektethetik és annak hozamát használhatják fel.

A PADME bízik abban, hogy a Budai Vár szívében most egy újabb műemlék épületet menthet meg, amely ezáltal az oktatás és tudomány központjává válhat

- közölte az új ingatlannal kapcsolatban az alapítvány. 

Az épület 2019-ig a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (MAZSÖK) vagyona volt. A MAZSÖK kuratóriuma viszont 2019 márciusban úgy döntött, hogy egy csereügylet keretében az állam tulajdonába adja az ingatlant. Ekkor szintén készült egy értékbecslés is, amely viszont csak 614,9 millió forintra becsülte az ingatlan értékét. Az épületet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) még 2005-ben kiemelten védett régészeti lelőhelynek nyilvánította.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.