2004. május 24. 19:51

Eddig mintegy 46 ezer adóalany kapott közösségi adószámot. Hivatalból több mint 17 ezren, egyedi kérelem alapján mintegy 28 ezren jutottak az azonosítóhoz.

Az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) közleménye szerint a csatlakozás előtt felgyorsult a közösségi adószám igénylése. A belépést megelőző hónapban, vagyis áprilisban annyi egyedi kérelmet nyújtottak be a vállalkozások, mint tavaly augusztustól összesen.

Közösségi adószámot azoknak a vállalkozásoknak kell igényelniük, amelyek más uniós tagországban lévő, közösségi számmal rendelkező adóalanytól olyan terméket vásárolnak, amelyet belföldre értékesítenek. Szintén szükség van a közösségi adószámra abban az esetben, ha a vállalkozás közösségi adószámmal bíró külföldi adóalanynak értékesít terméket vagy szolgáltatást, vagy ilyen adóalanytól vesz igénybe szolgáltatást - tájékoztat az adóhatóság hírlevele.

A közösségi adószámmal rendelkező adóalany nem lehet éves bevalló. Ebben az esetben az ügyfélnek a közösségi adószám megállapításakori negyedév utolsó napjával adóelszámolást kell készítenie, ezt követően negyedéves vagy havi bevallásra kötelezett. Az áfáról negyedévente bevallásra kötelezett adózónak - amennyiben számára június 30-ig közösségi adószámot állapítanak meg - az április 1. és április 30. közötti időszakról rendkívüli adóbevallást kell benyújtania. (MTI)

Kapcsolódó anyagok
Uniós adók, uniós adószám
APEH kampány az EU-csatlakozás előtt

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.