Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
Székely Sarolta Székely Sarolta

Az osztalék mértéke jócskán túlszárnyalta a várakozásokat.

 

A magyar államnak több társaságban is van érdekeltsége, melyek az éves üzleti eredményük alapján osztalékot fizetnek, így évről évre a magyar költségvetésbe is befolyik néhány millió forint. A 2018-as költségvetés zárszámadása alapján tavaly szép kis hasznot tudott húzni a magyar állam ezeknek a részesedéseknek köszönhetően. A várakozásokat ugyanis mintegy 13 milliárd forinttal haladta meg a valós osztalék mértéke.

A héten parlament elé került dokumentum alapján összesen 34 milliárd forintos osztalékra számított a magyar kormány, amikor 2017 tavaszán összeállította a 2018-as költségvetést. Ehelyett 47,3 milliárd forintot tudott beseperni az állam a legnagyobb társaságok eredményének köszönhetően.

Ilyen formában a legnagyobb költségvetési befizetési a MOL Nyrt., melyben tavaly még 25,2 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett a magyar állam. Az olajipari társaság eredménye után így 22,6 milliárd forintos osztalékhoz jutott a becsült 11 milliárd helyett. Az idei évtől kezdőden azonban ennek töredéke folyhat be a költségvetésbe a magyar állam közvetlen tulajdonrészének megcsappanása miatt. 2019. első félévének végén ugyanis már "csak" 15,2 százalékos tulajdonnal rendelkezett az állam miután 10 százalékot átadott a Maecenas Corvini Alapítványnak.

A tavalyi költségvetésben a legnagyobb osztalékot egyébként a Szerencsejáték Zrt.-től remélte a kormány, 13 milliárd forintot (ezt, mint említettük, a Mol jócskán túlszárnyalta), ami fillérrel pontosan be is érkezett a büdzsébe a zárszámadás alapján.

Szintén a kormányzati várakozásoknak megfelelően teljesített az MVM is. 2017 után tavaly is 7,5 milliárd forintos osztalékvárakozást fogalmazott meg a kormány, ami végül teljesült is. Akárcsak a Tiszavíz Kft. gazdálkodása is be tudta teljesíteni az állami reményeket, a 739 millió forintos osztalék beérkezett az államkasszába.

Jelentős osztalékfizetőként tűnik fel még a listán a Richter Nyrt., mely a Mol-hoz hasonlóan túlszárnyalta az állam várakozásait, már, ami az osztalék nagyságát illeti. A költségvetés tervezésekor 1,7 milliárd forintra számított az állam - hasonlóan 2017-hez -, ehelyett azonban 3,2 milliárd forintot tudtak osztalékágon az államnak elutalni a gyógyszeripari cégnél. Rajtuk kívül egyéb osztalékbevételként 140 millió forintra számított még az állam tavaly, mely helyett 270 millió forint folyt be.

A várakozások alapján jövőre egyébként osztalékágon kisebb bevételre számít a kormány. A 2020-as költségvetésbe 13,9 milliárd forintot terveztek be, melynek zöme a Mol-tól érkezhet, 10,5 milliárd (részvényenként 110 forint. A Richtertől 2,4 milliárdot, a Tiszavíz Kft.-től pedig 778 milliót remél az állam jövőre. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.