4p

Egyedi kormánydöntéssel juttat 5,6 milliárd forint beruházásösztönző támogatást a Külgazdasági és Külügyminisztérium a szerencsi üveggyapotgyárat építtető Pimco Kft.-nek. Az építkezés már két éve is kampányígérete volt az azóta a térség képviselőjévé választott és államtitkári rangot is kapott Koncz Zsófiának. Ennek ellenére a gyár még mindig nem épült meg.

Egyedi kormánydöntéssel 5 milliárd 644 millió 740 ezer forint beruházásösztönzési támogatást kapott üvegszálgyártásra a miskolci székhelyű, de szerencsi telephelyű Pimco Kft. – derül ki az Európai Bizottság versenypolitikai adatbázisából. A támogatást a Külgazdasági és Külügyminisztérium még idén augusztusban ítélte oda, ám annak közzététele csak november végén történt meg.

A támogatást a szerencsi üveggyapotgyár építésének költségeire kellene fordítani, ám a beruházás csak nyúlik, mint a rétestészta. Az üzem a 2020. őszi időközi országgyűlési választáson lett kampánytéma, amikor a közlekedési balesetben elhunyt térségi képviselő, Koncz Ferenc parlamenti székéért indult a verseny. A kampányban Koncz Ferenc lánya, Zsófia volt a Fidesz jelöltje, és az azóta államtitkárrá avanzsált politikus hölgy 2020. szeptember 14-én (azaz több mint két éve!)  Szijjártó Péterrel, valamint a Pimco tulajdonosának, az Olp-Tech Kft.-nek tulajdonos-ügyvezetőjével, Orbán Györggyel közösen tett ígéretet arra, hogy megépül a 120-160 fő foglalkoztatására alkalmas gyár.

A Pimco korábban sem állt távol a NER-től, az Orbán György-féle Olp-Tech ugyanis a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt.-től vásárolta meg a Pimco üzletrészeit, a Talentis pedig másfél évvel korábban, 2018 végén vált a kft. tulajdonosává.

A cégbírósági iratok tanúsága szerint a 2020. júniusi üzletész-átruházáshoz a jóváhagyó nyilatkozatot a Talentis vezérigazgatója, Koncz Zsófia édesanyja írta alá.

Bár az időközi választás kampányában Koncz Zsófia még arról írt, hogy az üzemben a próbagyártás 2021 tavaszán megindulhat, a szerencsi Globo Televízió 2021. januári riportja arról tájékoztat, hogy a Pimco akkor még nem utalta át az önkormányzatnak a telek vételárát, 40 millió forint bérleti díjjal is tartozott, továbbá a magas talajvízszint miatt a gyárépület áttervezése is szükségessé vált.

A Pimco éves beszámolóinak kiegészítő mellékletei szerint a cégnek 159 millió forint tartozása állt fenn a Talentis Group Zrt.-vel szemben, amihez 2020-ban 5,6 millió, 20201-ben pedig 9,7 millió forint kamatkötelezettség is társult.

A kép jobb szélén Orbán György. Fotó: Koncz Zsófia / Facebook
A kép jobb szélén Orbán György. Fotó: Koncz Zsófia / Facebook

Az Olp-Tech ügyvezető-tulajdonosáról, Orbán Györgyről az Alfahír írta meg, hogy igazi helyi „nagykutya”, akinek nevéhez több vállalkozás is kapcsolódik. A lap kiderítette, Orbán Enh Euro-Norp Harcon Zrt.-je (melyben ő 28 százalékban tulajdonos, egyben ügyvezető is volt) a felszámolás végéig

szerepelt a NAV 180 napon túl több mint 100 millió forint adóhátralékkal tartozók listáján.

Ennek a cégnek legnagyobb tulajdonosa a Harcon Építő és Szerelő Zrt., melyben Orbán György felügyelő bizottsági tag, azaz a törvényes működés ellenőrzéséért felelős plénum tagja volt. A Harcon pedig egy,

a magyar államnak 27 milliárd forintos kárt okozó üzlet,

az úgynevezett moszkvai fantompláza néven elhíresült eset kulcsszereplőjeként vált hírhedtté, mely miatt a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal is feljelentést tett. Az Alfahír 2020. szeptemberi cikke azt írta, a 2012-ben indult nyomozás a rendőrség akkori tájékoztatása szerint még tartott.

Az Orbán György-féle Olp-Tech Kft. a Külpiaci Növekedési Támogatás keretében bulgáriai naperőmű-beruházásra is támogatást nyert el, melyről az alábbi cikkben számoltunk be:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!