<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!			
		
mfor.hu

Ennyi jut 17 állami fenntartású fővárosi egészségügyi intézmény fertőtlenítő célú korszerűsítésére, noha az év elején még több mint kétszer ennyit helyezett kilátásba a miniszterelnök.

Orbán Viktor még januárban, az idei első Kormányinfón jelentette be, hogy minden más egészségügyi fejlesztést meg kell előznie az intézmények várótermeinek, kórtermeinek felújításának ott, ahol erre az elmúlt három évben nem került sor. Vagyis a festésnek, csempézésnek van elsőbbsége minden más korszerűsítési munkával szemben, mert a betegek érdeke most ezt kívánja.

A Szent Margit Kórház is bekerült a felújítandók körébeA Szent Margit Kórház is bekerült a felújítandók körébe

Lapunk akkori kérdésére Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter azt válaszolta, hogy a felújítási kötelezettség egyaránt vonatkozik az állami és önkormányzati fennartású intézményekre. Egyúttal azt is közölte, hogy a  felújítások költségigénye a számítások szerint 140 milliárd forint lesz. Akkor még Gulyás azt valószínűsítette, hogy e forrást vélhetően az idei tervezett fejlesztéseken belüli átcsoportosításokból teremtik elő.

A kormány azonban csak a tegnapi ülésén döntött a felújításokról, amelyekre 140 milliárd helyett csak 60 milliárd forintot fordít - derül ki az ülést követően megjelent Magyar Közlönyből. Eszerint az Egészséges Budapest Programban érintett 17 fővárosi székhelyű, állami fenntartású, közfinanszírozott kórház fertőtlenítési célú felújítása - egyes esetekben a kórház külsejének a korszerűsítése is - kezdődhet meg. Ennek érdekében a kormány azzal bízta meg az emberi erőforrások miniszterét, hogy vizsgálja meg a feladat végrehajtásához szükséges 60 milliárd forintnyi európai uniós forrás bevonásának lehetőségét.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi törlesztőrészletekre számíthatsz, ha másfél millió forintra van szükséged:

Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 253 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. A THM-plafon miatt ezt az összeget 2021. januártól kell fizetni, év végéig 28 410 forint a havi törlesztőrészlet. Az Erste Banknál az induló törlesztőrészlet 28 721 Ft, majd 2021. januártól 32 355 forint, míg a Cetelemnél 28 721 forint a kezdő törlesztőrészlet, később pedig 32 643 forint. Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.

Ebből az következik, hogy mégsem a költségvetésból csoportosítanak át pénzeket. Csakhogy a kormányrendeletből azt is előírta, hogy ha nem állna rendelkezésre részben vagy teljesen uniós forrás a felújításra, akkor a pénzügyminiszternek kell gondoskodnia arról, hogy a hiányzó összeget - akár tehát teljes egészében - mégis csak a 2020-as büdzséből teremtse elő.

A felújítási munkákat nem a kórházak készítik elő és valósítják meg, a kormány ugyanis e feladatokra a Pénzügyminisztérium alá tartozó Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot jelölte ki.

A 17 felújítandó fővárosi kórház:

 • Észak-Közép-budai Centrum, Új Szent János Kórház és Szakrendelő
 • Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet
 • Országos Korányi Pulmonológiai Intézet (OKPI)
 • Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet
 • Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet
 • Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet
 • Károlyi Sándor Kórház
 • Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet
 • Országos Klinikai Idegtudományi Intézet (OKITI)
 • Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet
 • Országos Onkológiai Intézet (OOI)
 • Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (OORI)
 • Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézet (ORFI)
 • Péterfy Kórház-Rendelőintézet és M. J. Orsz. Traumatológiai Intézet
 • Szent Imre Egyetemi Oktatókórház
 • Szent Margit Kórház
 • Uzsoki utcai Kórház

Ezen felül három kórház még kiegészítő, havi fix összegű díjazásban is részesül a SARS-CoV-2 járvány elleni védekezéshez: a Dél-pesti Centrumkórház 200 millió, az Észak-Közép-budai Centrum Új Szent János Kórház és Szakrendelő 100 millió, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet pedig 60 millió forintot kap, erről és ennek jogszabályi feltételeiről szintén az emberi erőforrások miniszterének kell gondoskodnia.

Ugyanakkor a kormány 1,44 milliárd forinttal megemelte az Egészségbiztosítási Alap összevont szakellátás jogcím előirányzatát is, egyéb működési célú kiadások finanszírozására - derül ki a Magyar Közlönyben megjelent határozatból.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.