2019. március 12. 14:40
mfor.hu

Egy most közzétett törvényjavaslatból kiderült, mekkora összeg áll majd a Televíziós Film Mecenatúra rendelkezésére.

Tavaly novemberben született meg az a törvény, amely a tévés produkciók állami finanszírozását intézményesítheti. Akkor a Semjén Zsolt által benyújtott jogszabályban kiderült, hogy egy új elkülönített pénzalapot hoznak létre Televíziós Film Mecenatúra néven.

Akkor a tervezet indoklásában a jogalkotó megemlítette, hogy az elmúlt időszakban megerősödött a magyar filmgyártás támogatásának rendszere, amelynek hatékonyságát a hazai filmalkotások nemzetközi sikerei is visszaigazolják. Ugyanakkor kijelölték azt a célt, hogy a magyar filmgyártásban szintén nagy hagyománnyal rendelkező filmes műfajokat (például történelmi televíziós filmek és filmsorozatok) megerősítsék.

Sok-sok történelmi film születhet (Kép a 80 huszár című Sára Sándor film egyik jelenete) Sok-sok történelmi film születhet (Kép a 80 huszár című Sára Sándor film egyik jelenete)

Úgy fogalmaztak, a pénzalap létrehozásának célja az elsődlegesen médiaszolgáltatásban való közzétételre szánt filmek és filmsorozatok gyártásának támogatását előmozdítása, biztosítva ezzel, hogy az állampolgárok lehető legszélesebb köréhez juthassanak el értékes, többek között a magyar történelmi múltat és kultúrát bemutató filmalkotások. Természetesen a televíziós programok a mozifilmeknél szélesebb körhöz jutnak el, így az ilyen filmek gyártásának támogatására szakosodva kifejezetten e műfaj sajátosságaira szeretnék szabni a finanszírozási rendjét.

A most közzétett "a Televíziós Film Mecenatúra 2019. éviköltségvetéséről" című tervezet szerint a szervezet költségvetésének mind kiadási, mind a bevételi főösszegét 7 milliárd forintban határozzák meg. A törvénytervezetben az áll, hogy "A Mecenatúra a feladatai ellátásával kapcsolatos kiadásokat költségvetési támogatásból, valamint egyéb bevételekből fedezi". Ugyanakkor az egyéb bevételek mibenlétéről nincs szó, a terveknél pedig nulla forintot irányoztak elő. A bevételi oldal így egyszerűbb, hiszen azt a költségvetés biztosítja számukra.

A kiadási oldal bontása szerint a szervezet 130 milliót költhet majd személyi juttatásokra, míg az ezekhez kapcsolódó járulékokra és szociális hozzájárulási adóra 25 millió forintot lehet fordítani. Dologi kiadásokra 245 milliót, beruházásokra pedig 100 millió fizethetnek. A tervezetben a legnagyobb tételnek az egyéb működési célú kiadások sor bizonyult, ahol 6,5 milliárd forint áll. Vélhetőleg ez lesz az az összeg, amely a tévés produkciók támogatására szánható pénz lesz.