TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	
mfor.hu

Egy most közzétett törvényjavaslatból kiderült, mekkora összeg áll majd a Televíziós Film Mecenatúra rendelkezésére.

Tavaly novemberben született meg az a törvény, amely a tévés produkciók állami finanszírozását intézményesítheti. Akkor a Semjén Zsolt által benyújtott jogszabályban kiderült, hogy egy új elkülönített pénzalapot hoznak létre Televíziós Film Mecenatúra néven.

Akkor a tervezet indoklásában a jogalkotó megemlítette, hogy az elmúlt időszakban megerősödött a magyar filmgyártás támogatásának rendszere, amelynek hatékonyságát a hazai filmalkotások nemzetközi sikerei is visszaigazolják. Ugyanakkor kijelölték azt a célt, hogy a magyar filmgyártásban szintén nagy hagyománnyal rendelkező filmes műfajokat (például történelmi televíziós filmek és filmsorozatok) megerősítsék.

Sok-sok történelmi film születhet (Kép a 80 huszár című Sára Sándor film egyik jelenete) Sok-sok történelmi film születhet (Kép a 80 huszár című Sára Sándor film egyik jelenete)

Úgy fogalmaztak, a pénzalap létrehozásának célja az elsődlegesen médiaszolgáltatásban való közzétételre szánt filmek és filmsorozatok gyártásának támogatását előmozdítása, biztosítva ezzel, hogy az állampolgárok lehető legszélesebb köréhez juthassanak el értékes, többek között a magyar történelmi múltat és kultúrát bemutató filmalkotások. Természetesen a televíziós programok a mozifilmeknél szélesebb körhöz jutnak el, így az ilyen filmek gyártásának támogatására szakosodva kifejezetten e műfaj sajátosságaira szeretnék szabni a finanszírozási rendjét.

A most közzétett "a Televíziós Film Mecenatúra 2019. éviköltségvetéséről" című tervezet szerint a szervezet költségvetésének mind kiadási, mind a bevételi főösszegét 7 milliárd forintban határozzák meg. A törvénytervezetben az áll, hogy "A Mecenatúra a feladatai ellátásával kapcsolatos kiadásokat költségvetési támogatásból, valamint egyéb bevételekből fedezi". Ugyanakkor az egyéb bevételek mibenlétéről nincs szó, a terveknél pedig nulla forintot irányoztak elő. A bevételi oldal így egyszerűbb, hiszen azt a költségvetés biztosítja számukra.

A kiadási oldal bontása szerint a szervezet 130 milliót költhet majd személyi juttatásokra, míg az ezekhez kapcsolódó járulékokra és szociális hozzájárulási adóra 25 millió forintot lehet fordítani. Dologi kiadásokra 245 milliót, beruházásokra pedig 100 millió fizethetnek. A tervezetben a legnagyobb tételnek az egyéb működési célú kiadások sor bizonyult, ahol 6,5 milliárd forint áll. Vélhetőleg ez lesz az az összeg, amely a tévés produkciók támogatására szánható pénz lesz. 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.