2p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

Az önkormányzatoknál növeli a korrupció kockázatát, hogy egyre magasabb az európai uniós támogatások felhasználásának aránya - állapította meg az Állami Számvevőszék (ÁSZ) jelentésében.

Növeli a veszélyeztetettséget az is, hogy az intézmények mintegy 40 százalékánál legalább egyszer előfordult olyan közbeszerzés, ahol háromnál kevesebb ajánlattevő vett részt, illetve ugyanaz a pályázó háromnál többször nyert - tartalmazza a Korrupciós kockázatok a helyi önkormányzatok intézménycsoportban 2016 elnevezésű dokumentum.

A tájékoztatás szerint ugyanakkor mérsékli a korrupciós kockázatot a belső szabályozások kiépítésének erősödése, illetve az összeférhetetlenség kérdéskörét valamilyen formában szabályozza a szervezetek döntő hányada. A speciális korrupcióellenes rendszerek és eljárások körében azonban még mindig alacsony az etikai kódexszel rendelkező, a közérdekű bejelentéseket és a külső panaszokat kezelő rendszert működtető, a korrupciós kockázatelemzést, a munkahelyi rotációt alkalmazó szervezetek aránya. Az ÁSZ szerint alacsony azon szervezetek aránya is, amelyeknek van szabályzatuk az ajándékok, az utaztatás, a meghívások elfogadásának feltételeiről vagy a szervezeten belüli közérdekű bejelentők védelméről.

A közbeszerzésekhez kapcsolódó kontrollok közül kiemelték a külső szakértő alkalmazásának feltételeire vonatkozó szabályozást, amely a jelentés szerint a közbeszerzési eljárásban tanácsadó szolgáltatásait igénybe vevő intézmények döntő többségénél hiányzik.

Az Állami Számvevőszék az egész magyar közszférára kiterjedő Integritás projektje keretében ütemezetten hozza nyilvánosságra a 2015-ös intézménycsoportos elemzések eredményeit a honlapján, illetve az Integritás portálon. Az ÁSZ a költségvetési szervek korrupciós kockázatoknak kitettségét és az azzal szembeni ellenálló képességüket, azaz a kontrollok kiépítettségének állapotát tárja fel. Ennek keretében készült el a helyi önkormányzatok intézménycsoport-elemzése.

A felmérésben részt vevő önkormányzatok és hivatalok száma a korábbi évekhez viszonyítva folyamatosan növekvő tendenciát mutat - az első felméréshez képest több mint kétszeresére nőtt -, 2015-ben már 1119 kérdőív érkezett vissza. Az elemzett önkormányzatok száma 858 volt - tartalmazza a jelentés.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!