4p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

A magyar részvénypiac idén stagnált, s a jelenlegi kilátások alapján egyre inkább kezdi elveszíteni jelentőségét; jövőre csak a Richter vagy a Mol papírjaihoz lehet nagyobb reményeket fűzni, állítják a Concorde Zrt. elemzői. A társaság nyeresége - a többletadóknak köszönhetően - a tavalyi 1,9 milliárdról 2007-ben 1,6 milliárd forintra csökken. Mfor.hu tudósítás.

Jaksity: 300 millióba került a cégnek a Gyurcsány-csomag

"Miért nincs tőkepiac Magyarországon - legalábbis a környező országokhoz képest?". Ezzel a költői kérdéssel kommentálta Jaksity György, a Concorde Értékpapír Zrt. ügyvezető igazgatója szerdai sajtótájékoztatóján a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) indexének (BUX) idei teljesítményét.

Marginális szerepben a BÉT

Móró Tamás, a cég elemzője hozzátette: a BUX idén "nullás teljesítményt" produkált, amivel Magyarország - csupán Romániát megelőzve - a régió utolsó előtti helyét foglalja el. A szakember tapasztalatai szerint a magyar értékpapírok a nemzetközi portfoliókban alulsúlyozottak, a befektetők negatívan ítélik meg a hazai piacot, s nem látnak esélyt a helyzet gyors megváltozására. Ráadásul egyelőre nincs a porondon olyan újabb nagyvállalat, amely megjelenne a BÉT-en. Így összességében "a magyar részvénypiac kezdi elveszíteni jelentőségét" – figyelmeztetett a szakember.

Az elemző szerint a részvénypiacot a jelenleg 7,5 százalékos jegybanki alapkamat csökkentése, valamint a gazdasági növekedés ütemének felgyorsulása mozdíthatná ki a holtpontról. Igaz, a kamatvágás - összességében bizonytalan hatása miatt - tavasz előtt nem lenne célszerű, tette hozzá Samu János.

Utóbbi elemző úgy véli: addig a Magyar Nemzeti Bank az inflációs várakozásokkal tud hatni a piacra, például "lehűtheti" a munkavállalói igényeket a jövő évi béremelésekről jelenleg is zajló tárgyalásokon.

A Richterben és a Molban bízhatunk?

A Concorde elemzői jövőre stagnálást vagy akár enyhe visszaesést prognosztizálnak az értékpapírpiacon hozamok és árfolyam tekintetében. Ez alól kivételt a Richter és a Mol jelenthet, amelyek "az év magyar sztorijai lehetnek", válaszolta újságírói kérdésre Móró Tamás. Mint mondta, az OMV-Mol a napokban újabb menetéhez érkezett „boxmeccse” a részvénypiac szempontjából nagyon fontos történet.

Ami a Richert illeti, a vállalat "az eddigi kis lépések után egy nagyra szánta el magát" (társul a lengyel Polpharmával), s így nagy regionális multicéggé nőheti ki magát. Ez önmagában pozitívum, viszont a megvalósítási kockázata nagy, tette hozzá Móró Tamás.

Az elemző szerint nemzetközi szinten az idén hatalmasat fejlődő kínai tőzsde is "jó sztori lehet", annál is inkább, mivel a kínai kormány - tekintettel az olimpiára - valószínűleg amúgy is "korrigálná" az esetleges negatív kilengéseket. (Utóbbira egyébként épp idén februárban volt példa, amikor a kínai tőzsde tíz százalékot esett. Bár a piacok eleinte hisztérikusan reagáltak, végül talpra álltak.)

Részvénypiaci szempontból az év nyertesének a fejlődő piacok számítanak, Kína mellett például Ukrajna, Szlovénia és Törökország. A legnagyobb vesztesek közé pedig Japán és Írország tartozik: a zöld szigeten például 20-25 százalékkal esett a tőzsdeindex.

Visszatérve hazánkhoz, Samu János több negatív tényezőre is felhívta a figyelmet. Egyrészt a nettó export hozzájárulása a GDP-hez csökkenni fog, elsősorban a kedvezőtlen világgazdasági környezet miatt.

Gyatra növekedési kilátások

Szintén nem ad okot bizakodásra, hogy - az elemző szerint - az eddigi kormányzati intézkedéseknek 2007-2008-ban "kifut a hatásuk", azaz a kormány kiadáscsökkentő tételei megalapozatlanok. Példaként említette, hogy a közszférában nem láthatók további leépítések jelei, így az erre a szektorra tervezett költségcsökkentés kérdéses.

Samu János kiemelte, hogy itthon a reformok egyelőre nem folytatódnak, a költségvetési hiány 2009-ig négy-öt százalék körül alakulhat, azután viszont további javulása bizonytalan.

A "gazdaság növekedési kilátásai gyatrák", a növekedést a megszorító csomag és a romló nemzetközi konjunktúra is gátolja. Összességében a magyar piac lemaradóban van, tette hozzá az elemző.    

Concorde: 300 milliós bukta

A kiigazításoknak a Concorde is megfizette az árát. "Az adóemelések révén az állam mintegy 300-350 millió forintot vett ki a zsebünkből, az ország fejlődését azonban még csak szórványosan érzékeljük" - jegyezte meg némi éllel Jaksity György.

A cég nem konszolidált nyeresége ennek nyomán a tavalyi 1,9 milliárd forintról idén 1,6 milliárdra csökken. A forgalom enyhén bővült, a jutalékszint viszont jelentősen csökkent, így az árbevétel változatlan maradt, fűzte hozzá az igazgató.    

W. B.

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!