<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p


			
		

Az Európai Bizottság várakozásai szerint idén és jövőre recesszió várható Görögországban, de ha az athéni kabinet "komoly erőfeszítéseket" tesz a pénzügyi stabilitás megteremtése érdekében, a jövő év közepétől már növekedésnek indulhat a görög gazdaság - közölte Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság euróért felelős alelnöke Limában helyi idő szerint pénteken.

Dombrovskis a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank éves találkozóján a Reuters brit hírügynökségnek adott interjújában azt mondta, a bizottság korábban 2,5 százalékos növekedést várt Görögországban 2015-re, de a legfrissebb előrejelzések már 2-2,5 százalékos recesszióról szólnak. A jövő év egészét tekintve továbbra is enyhe recesszió várható az országban, de az év harmadik és negyedik negyedévében várhatóan már növekedni fog a görög gazdaság az idei év hasonló időszakához képest.

Az Európai Bizottság alelnöke hangsúlyozta: a görög kormánynak komoly erőfeszítéseket kell tennie a pénzügyi stabilitás megteremtése érdekében, de ha ez sikerül, "pozitív meglepetésekre is lehet számítani, mivel a görög gazdaság jelenleg jelentősen potenciálja alatt teljesít", és képes gyorsan bezárni a kibocsátási rést.

Dombrovskis azt is kiemelte, hogy Görögország nettó adósságszolgálata mindössze a bruttó hazai terméke (GDP) 4 százalékát teszi ki, ami alacsonyabb, mint Portugália és Olaszország adósságterhei.

Jeroen Dijsselbloem holland pénzügyminiszter, az eurózóna pénzügyminisztereit tömörítő Eurócsoport elnöke az előző nap a Reutersnek azt mondta Limában, hogy Görögország adósságterheinek csökkentését a GDP 15 százalékának megfelelő éves adósságszolgálati plafon bevezetésével, nem pedig az adósság részleges leírásával kell elérni.

mfor.hu szerk: Dijsselbloem a 15 százalékba a kamatfizetések mellett a lejáró adósságok visszafizetését is beleértette, míg Dombrovskis csak a kamatokról beszélt.

Görögország a gazdasági világválság kirobbanását követően hat éven át volt recesszióban, de 2014-ben 0,8 százalékos növekedést regisztrált. Elemzők korábban még a növekedés erősödését várták, de a nemzetközi hitelezők által megkövetelt megszorításokat és reformokat elutasító radikális baloldali Sziriza párt januári hatalomra jutása után ismét recesszióba fordult a görög gazdaság.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.