TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Londoni feltörekvő piaci elemzői vélemények szerint nem egyedül magyarországi jelenség, és nem is hozamkülönbség-vezérelte a forint jelenlegi gyengülése, az árfolyammozgás - főleg annak üteme - azonban hatással lehet a Magyar Nemzeti Bank (MNB) jövő heti kamatdöntésére.

Juliet Sampson, az HSBC bankcsoport londoni befektetési részlegének közép-európai közgazdásza hétfő este - miután a forint 280 fölé gyengült az euróval szemben - az MTI-nek azt mondta: a jövő hétfői kamatdöntés jórészt a forintárfolyam addigi alakulásától függ. Arra a kérdésre, hogy milyen forintárfolyam-szinten lehetne biztosra venni a kamatcsökkentés elmaradását, Sampson úgy fogalmazott, hogy ezt valószínűleg a Monetáris Tanács tagjai sem tudnák meghatározni.

Ha a kamatdöntő ülés most lett volna, az MNB valószínűleg nem csökkentette volna alapkamatát, de nem a pillanatnyi forintárfolyam miatt, hanem az elmúlt napokban kialakult piaci kondíciók, az árfolyammozgás folyamatának természete miatt, fogalmazott az HSBC londoni elemzője. Sampson szerint nem elsősorban az árfolyamszint, hanem a kereskedés jellege, a rövid idő alatt bekövetkezett jelentős gyengülés a meghatározója annak, hogy az MNB hozzányúl-e a kamathoz.

Az általános citybeli vélemény az, hogy az MNB rendezett piaci körülmények között zajló, nem hirtelen bekövetkező forintgyengülést el tud viselni, tekintettel a recessziós gazdasági környezet és a zuhanó nyersanyagárak erőteljes dezinflációs hatására.

A nagy londoni házak számolnak is a forint és általánosságban a közép-európai valuták fokozatos gyengülésével. A JP Morgan londoni elemzői 2009 első felében például 290-ig terjedő forintárfolyam-gyengülést várnak. A BNP Paribas bankcsoport éves távlatú prognózisaiban is felbukkant a 290 forintos, illetve a 4 zloty feletti euróárfolyam-jóslat (ez utóbbi szintet a lengyel valuta már át is lépte).

A Barclays Capital londoni befektetési csoport egyik legutóbbi felzárkózó piaci előrejelzésében az szerepelt, hogy a cég 2009-re átlagosan 285 forintos eurót vár, de ezzel együtt is osztja az MNB azon várakozását, hogy az infláció 2009 végén közel lesz a 3 százalékos célhoz, mivel a gyengébb forintot ellentételezi az olajár-zuhanás, és az MNB "legrosszabb forgatókönyvéhez közel lévőnek tűnő" várható GDP-visszaesés.

Neil Shearing, a Capital Economics londoni gazdaságelemző intézet közép-európai közgazdásza az MTI-nek hétfőn azt mondta: jelenleg alapvetően nem a hozamelőny-játék, hanem a kockázatvállalási hajlam az árfolyamra ható legnagyobb erő. A szakértő kijelentette, hogy érvényben van a cég előrejelzése az MNB Monetáris Tanácsának jövő hétfői ülésére várt fél százalékpontos kamatcsökkentésről. A londoni elemzői közösségben a jelenlegi forintgyengülés előtt meglehetősen agresszív magyarországi kamatcsökkentési becslések is forgalomban voltak.

A legerőteljesebb jóslatok között van a Merrill Lynch bankcsoporté, amelynek jelenleg érvényes várakozása szerint 2009-ben a magyarországi jegybanki kamatszint 5,50 százalékra csökken. A JP Morgan minapi - szintén még a mostani árfolyammozgások előtt készült - új előrejelzése a januári kamatdöntő ülésre 1,00 százalékpontos csökkentést jósolt, a Barclays Capital e hétvégi jóslata szerint pedig a magyarországi jegybanki kamatszint az idei első negyedévben 8,50, a másodikban 8,00, a harmadikban 7,00, az év végéig 6,50 százalékra csökken.

MTI/Menedzsment Fórum 

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.