2016. szeptember 17. 19:13

Mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke a Közgazdász Vándorgyűlésen szombaton.

A közpénzek elköltésének eredményessége, hatékonysága, az állammenedzsment színvonala jelentősen befolyásolja Magyarország gazdaságának versenyképességét - mondta Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke az 54. Közgazdász Vándorgyűlésen szombaton Kecskeméten.

Domokos László kiemelte: mivel Magyarországon az állam a GDP több mint felét újra elosztja, ennek a folyamatnak a hatékonysága döntő hatással van az ország versenyképességére. A felelőtlen újraelosztás növelné az államháztartás hiányát, ám a magyar költségvetési deficit 2012 óta minden évben az Európai Unió által előírt 3 százalékos határ alatt maradt és komoly eredmény az is, hogy mindezt megszorítások nélkül sikerült elérni - mutatott rá az ÁSZ elnöke.

Elmondta: az államháztartás sikeres stabilizációjának egyik feltétele volt, hogy a fiskális és monetáris politika összehangolt intézkedései következtében a versenytársakéhoz hasonlóan alacsony kamatszint és inflációs környezet alakult ki Magyarországon is, ez kedvező makrogazdasági keretet teremt a gazdasági szereplők számára.

Ennek a változásnak a hátterében több más tényező mellett szerepet játszik a 2012 óta hatályos Alaptörvény is, hiszen rendelkezéseinek köszönhetően a költségvetés hosszabb távú fenntarthatósága alkotmányos alapkövetelménnyé vált. Domokos László rámutatott: a 2015. és a 2016. évi költségvetési folyamatokat nézve is ez a tendencia rajzolódik ki, és az elmúlt évtizedektől eltérően az adóbevételek nem maradnak el a tervezett mértéktől, hanem még meg is haladják azt. 

Az elnök szerint ez részben egyszeri hatásoknak köszönhető, részben azonban a gazdaság kifehérítése érdekében tett kormányzati intézkedéseknek.

Véleménye szerint további bevételnövekedéshez vezetett az, hogy az ÁSZ ellenőrzési megállapításai alapján a NAV vezetése számos olyan intézkedést hozott, amelyek a jövőben hozzájárulnak az eredményesebb adóbeszedéshez. Az adóbeszedés hatékonyságának növelése nem öncél, hanem eszköz arra, hogy az adókulcsok csökkenhessenek és ezáltal a gazdaság versenyképessége javuljon.

"Megítélésem szerint célszerű lenne bevezetni és alkalmazni a fenntartható kifehérítés fogalmát, az ajánlott módszer lényege, hogy a gazdaság kifehérítéséből származó többletet az állam a kisebb adókulcsok vagy a célzott kedvezmények révén az adózóknál hagyja. Így tovább fehéredhet a gazdaság" - mutatott rá az ÁSZ elnöke. 

Kiemelte: az ÁSZ régóta szorgalmazza már, hogy a költségvetési kiadásokkal szemben hatékonysági és eredményességi követelményeket fogalmazzanak meg. A javaslat az, hogy a költségvetés fejezeti és intézményi előirányzatai esetében legalább azt határozzák meg, hogy az előirányzat felhasználásánál a kormány a megtakarítást tartja célszerűnek - mutatott rá Domokos László.

MTI