Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A parlament számvevőszéki és költségvetési bizottságának keddi ülésén - hosszas vita után - a képviselők egyharmada sem támogatta Lenhardt Balázs (Jobbik) azon javaslatát, hogy a lakáshitelek előtörlesztésénél a bankok egyáltalán ne számolhassanak fel díjat.

A Kósa Lajos, Rogán Antal és más kormánypárti képviselők által jegyzett törvényjavaslat - összegtől függően - a jelenlegi 2,5 illetve százalékról 1,5, illetve 1 százalékra csökkenti az előtörlesztési díjat, de két év után az első előtörlesztés is ingyenes lenne. Lenhardt Balázs viszont teljesen eltörölni javasolta az előtörlesztési díjat.

Lenhardt Balázs azt is hangsúlyozta: 2001-ben az első Orbán kormány engedte meg a bankoknak az egyoldalú szerződésmódosítást, amelyet a devizahitelesek megsegítésére most javaslatot tett képviselők is megszavaztak.

Az előtörlesztési díj teljes eltörlésével a kormány képviselője azért nem értett egyet, mivel a jelzáloglevelek és az azokból folyósított jelzáloghitelek összhangja az előtörlesztéssel megbomlik, és ez a banknak költséget okoz.

A javaslattevő viszont azt állította, hogy a bankoknak nem jár költséggel az előtörlesztés, vagy ha igen, akkor az elhanyagolható.

A kormánypárti képviselők azzal érveltek, hogy a mostani törvényjavaslat azokat segíti, akik nem, vagy nehezen tudják törleszteni a lakáshiteleiket. Aki viszont előtörleszt, annak van pénze, így nem szorul segítségre.

Erre a bankoknak történő lobbizással vádolta Lenhardt Balázs a kormánypárti képviselőket. A lobbisták sorából - véleménye szerint - nem maradt ki három MSZP-s képviselő (Tóbiás József, Simon Gábor és Boldvai László) sem, akik az első ingyenes előtörlesztést 24 hónap helyett 60 hónap elteltével javasolták. A bizottság ez utóbbi javaslatot is elvetette. Minkét esetben a három jobbikos képviselővel szavazott Vágó Gábor (LMP) is.

A költségvetési bizottság nem javasolta tárgysorozatba venni több szocialista képviselő javaslatát, amely a 98 százalékos adót törölte volna el a 2 millió forint feletti végkielégítéseknél. Hasonló sorsra jutott Nyikos László bizottsági elnök javaslata, aki következményeket akart fűzni ahhoz, ha az Állami Számvevőszék problémát talált egy ellenőrzött szervezetnél.

A bizottság nem támogatta több kormánypárti képviselőnek a közbeszerzési törvényhez fűzött módosító javaslatát sem. Azt akarták elérni, hogy az egyetemeknek és kutatóhelyeknek az egyedi gépekre, anyagokra ne kelljen közbeszerzést kiírni. Fónagy János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára az uniós közbeszerzési irányelvek tiltására hivatkozott.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 372 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.