2p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Csath Magdolna közgazdász szerint a költségvetési hiány növekedése ösztönzőleg is hathat a gazdaságra, példaként említette az Egyesült Államokat, ahol 3,3 százalék ugyan az államháztartás hiánya, de alacsonyabb az államadósság és rekordalacsony a munkanélküliség.

A közgazdász azzal kapcsolatban nyilatkozott M1 aktuális csatornának, hogy az amerikai munkaügyi minisztérium csütörtöki közlése szerint a segélykérelmek száma továbbra is a rekordalacsony szint közelében mozog.

Csath Magdolna s szombati esti műsorban kifejtette: a maastrichti kritérium szerint az államháztartási hiány nem lehet több, mint a bruttó hazai termék (GDP) 3 százaléka, a GDP-arányos államadósság pedig legfeljebb 60 százalék lehet. A válság óta folyamatos megszorítások vannak az unióban, a mutatók viszont csak romlanak. Az eurózónában az átlagos adósságszint 92 százalék, a hiány 1,9 százalék.

Kiemelte, hogy az Egyesült Államokban utoljára közvetlenül a 2008-as gazdasági válság kitörése után volt 10 százalékos a munkanélküliség, most 4,9 százalék, mindeközben ez az arány az eurózónában 10 százalék, az EU 28-ban pedig 8 százalék körüli jelenleg.

A közgazdász ugyanakkor felhívta a figyelmet, hogy - részben a globális kereslethiány miatt - az Egyesült Államokban sincs elég beruházás, illetve például az építőiparban gyakorlatilag nem teremtődött új munkahely, hanem elsősorban az egészségügy és oktatás területén, valamint a professzionális - alapvetően informatikai, mérnöki, szaktanácsadási - szolgáltatások területén nőtt a munkahelyek száma.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!