<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

Az Európai Bizottság (EB) keddi tanulmánya szerint kisebb lehet a 2013-as magyar költségvetési hiány, mint azt a bizottság számításai korábban jelezték. A bizottság őszi számításaiban 2,9 százalékos költségvetési hiánnyal kalkulált 2013-ra, de a januári adatok szerint alulról közelítheti a 2,7 százalékot a deficit.

Az Európai Bizottság küldöttsége 2013. december 4. és 10. között utóvizsgálatot végzett az EU által 2008 és 2010 között nyújtott támogatással összefüggésben hozott intézkedések eredményének felülvizsgálatára. A decemberi volt a negyedik ilyen jellegű látogatás a támogatási program 2010 novemberi lezárása óta.

A küldöttség decemberben előzetes jelentésében elismeréssel fogadta a makrogazdasági környezetben az utóbbi időkben bekövetkezett pozitív változást, kiemelve, hogy a gazdasági növekedéshez a nettó export mellett mostanra már a belső fogyasztás is hozzájárult, bár részben közvetett költségvetési ösztönző intézkedéseknek köszönhetően. A jelentés végleges februári változatában már januári adatokkal is számolni tudott az EB, ezért a korábbi, őszi számítások alapján 2,9 százalékra becsültről 2,7 százalékra módosították a 2013-ra várható magyar költségvetési hiányt.

A 2014-es hiányra vonatkozóan nincs különbség az előzetes és a végleges jelentés között. Mindkét tanulmány 3 százalékos hiánnyal számol, de szintén mindkét írásban felhívják a figyelmet, hogy a végső adat jelentősen eltérhet még mindkét irányba. A végleges jelentés szerint azonban, ha nem változnak az alapvető makrogazdasági folyamatok, akkor 2015-ra az összesített GDP-arányos államadósság újra elérheti a 80 százalékot, amely nem felelne meg a minimálisan elvárt strukturális kiigazításnak.

A februári jelentés szerint kedvező fejlemény, hogy minden hatást figyelembe véve Magyarország továbbra is sikeresen tudja megoldani külső finanszírozását és adósságai törlesztését. Arra azonban külön kitért a jelentés, hogy bár a bankrendszer általánosan stabil, már 2008 második fele óta nem tudott érdemben hozzájárulni a gazdasági növekedéshez.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.