2017. május 18. 11:08

A következő négy évben biztosan nem állítják vissza a járulékplafont.

Jó hírekkel szolgál a magas fizetéssel rendelkezőknek a 2018-as költségvetési törvényjavaslat. A kormány a következő négy évben sem kíván változtatni azon a gyakorlaton, hogy a nyugdíjszámítás során a járulékalapot korlátlanul veszi figyelembe - szúrtuk ki a friss javaslatok között.

Korábban létezett az úgynevezett járulékplafon, vagyis egy limit, ami felett már nem számított bele a nyugdíjba a kereset. Ezt azonban 2012-ben eltörölte a Fidesz-kormány, aminek a folyományaként megjelentek a milliós összegű nyugdíjak.

Megéri számolni 

A költségvetési törvényjavaslathoz csatolt fejezeti kötetekből most kiderült, hogy a szabályozáson 2021-ig biztos nem fog változtatni a kormány. A nyugdíjbiztosítási alapról szóló részben, a bevételekre és kiadásokra vonatkozó 3 éves - 2021-ig tartó - kitekintésben az szerepel, hogy a járulékfizetésnek nincs felső korlátja, mértéke pedig továbbra is 10 százalék lesz.

A jól fizető állásokban dolgozók tehát megnyugodhatnak, mert jövedelmük után extra magas nyugdíjban reménykedhetnek, legalábbis ebben a három éves ciklusban biztos jól fognak járni.

Hasonlóképpen jól alakulnak a most nyugdíjba vonulók dolgai is. A magyar gazdaságban dinamikusan emelkedtek, illetve emelkednek a bérek, ez pedig - a nyugdíjszámítás sajátosságai miatt - megdobja az induló nyugdíjak összegét.

A kormány közlése szerint az átlagos ellátások jövőre 4,7 százalékkal emelkednek, ennek pedig az a magyarázata, hogy a 2016-2017-es magas bérdinamika beépül az új nyugdíjakba.

Az ellátottak száma ezzel párhuzamosan 0,6 százalékkal bővül, így jön ki, hogy a nyugdíjkiadások összességében 5,3 százalékkal emelkedhetnek 2018-ban. (Az új nyugdíjak emeléséről itt írtunk legutóbb.)

És még mindig nem értünk a kedvező hírek végére. A kötetből azt is megtudjuk, hogy a kormány szerint a következő években a magyar gazdaság potenciális növekedési üteme meghaladja a 3,5 százalékot. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy a tényleges GDP is pontosan így alakul az említett időszakban, mindenesetre ha sikerülne a potenciális pályán tartani a gazdaságot, az azt jelentené, hogy nem csak idén és jövőre, de később is kaphatnak év végi prémiumot az idősek. Erre idén 24, jövőre 32 milliárd forintot szán a kormány. 

Baka F. Zoltán

mfor.hu