2010. április 8. 01:51

A hazai kisvállalkozások pénzügyi vállalkozása kíván lenni a leggazdagabb magyar tulajdonába kerülő pénzintézet. A Wallistól megvásárolt bank valószínűleg szoros kapcsolatot ápol majd a takarékszövetkezetekkel.

Hamarosan Demján Sándor magyar nagyvállalkozó cégének tulajdonába kerül a Milton Bank, az új tulajdonos a hazai kkv-szektor finanszírozását tűzte ki célul. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerdán engedélyezte, hogy a Magyar Tőketársaság Zrt. 100 százalékos tulajdont szerezzen a Milton Bank Zrt.-ben - közölte a társaság szerdán az MTI-vel. A Demján Sándor által 2009 novemberében alapított Magyar Tőketársaság Zrt. közleményében ismerteti: elsődleges feladatának a forráshiánnyal küzdő magyar kis- és középvállalatok finanszírozását tartja, megítélése szerint a hazai gazdaság fellendülésének segítésére szükség van egy teljesen magyar, hazai tulajdonban lévő bankra.

A korábban a német WestLB AG tulajdonában álló hitelintézetet tavaly vásárolta meg a Wallis Zrt. azzal a céllal, hogy bővítse szolgáltatásait a pénzügyi piacon. A Magyar Tőketársaság Zrt. és a Wallis Zrt. 2010 februárjában részesedésszerzésről és együttműködésről állapodott meg. A további tárgyalások során a vevő ajánlatot tett a 100 százalékos tulajdonrész megvásárlására, amit a Wallis elfogadott. A tranzakció várhatóan május elején zárul. Az új tulajdonos a későbbiekben tőkeemelés formájában további tulajdonostársak bevonását tervezi.

Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a Milton Bank a jövőben szoros kapcsolatra törekszik a takarékszövetkezetekkel. Demján Sándor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke, s 2008 júliusában nyilvános ajánlatot tett az akkori kormánynak. Azt ajánlotta, hogy a takarékszövetkezetek 700 milliárd forintos szabad pénzeszközeiből több részre bontva hozzanak létre egy 400-500 milliárd forintos alapot, amit az állam forrásként használhatna fel a kis- és középvállalkozások támogatására, vagy önkormányzati fejlesztésekhez. A takarékszövetkezetek amellett, hogy a forrásért megfelelő kamatot kaptak volna, részt vettek volna az állami kifizetések lebonyolításában, az önkormányzati számlák vezetésében.

MTI

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek január legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 32 576 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. A K&H Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 53 283 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.