TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A hazai kisvállalkozások pénzügyi vállalkozása kíván lenni a leggazdagabb magyar tulajdonába kerülő pénzintézet. A Wallistól megvásárolt bank valószínűleg szoros kapcsolatot ápol majd a takarékszövetkezetekkel.

Hamarosan Demján Sándor magyar nagyvállalkozó cégének tulajdonába kerül a Milton Bank, az új tulajdonos a hazai kkv-szektor finanszírozását tűzte ki célul. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerdán engedélyezte, hogy a Magyar Tőketársaság Zrt. 100 százalékos tulajdont szerezzen a Milton Bank Zrt.-ben - közölte a társaság szerdán az MTI-vel. A Demján Sándor által 2009 novemberében alapított Magyar Tőketársaság Zrt. közleményében ismerteti: elsődleges feladatának a forráshiánnyal küzdő magyar kis- és középvállalatok finanszírozását tartja, megítélése szerint a hazai gazdaság fellendülésének segítésére szükség van egy teljesen magyar, hazai tulajdonban lévő bankra.

A korábban a német WestLB AG tulajdonában álló hitelintézetet tavaly vásárolta meg a Wallis Zrt. azzal a céllal, hogy bővítse szolgáltatásait a pénzügyi piacon. A Magyar Tőketársaság Zrt. és a Wallis Zrt. 2010 februárjában részesedésszerzésről és együttműködésről állapodott meg. A további tárgyalások során a vevő ajánlatot tett a 100 százalékos tulajdonrész megvásárlására, amit a Wallis elfogadott. A tranzakció várhatóan május elején zárul. Az új tulajdonos a későbbiekben tőkeemelés formájában további tulajdonostársak bevonását tervezi.

Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a Milton Bank a jövőben szoros kapcsolatra törekszik a takarékszövetkezetekkel. Demján Sándor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke, s 2008 júliusában nyilvános ajánlatot tett az akkori kormánynak. Azt ajánlotta, hogy a takarékszövetkezetek 700 milliárd forintos szabad pénzeszközeiből több részre bontva hozzanak létre egy 400-500 milliárd forintos alapot, amit az állam forrásként használhatna fel a kis- és középvállalkozások támogatására, vagy önkormányzati fejlesztésekhez. A takarékszövetkezetek amellett, hogy a forrásért megfelelő kamatot kaptak volna, részt vettek volna az állami kifizetések lebonyolításában, az önkormányzati számlák vezetésében.

MTI

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.