<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A hazai kisvállalkozások pénzügyi vállalkozása kíván lenni a leggazdagabb magyar tulajdonába kerülő pénzintézet. A Wallistól megvásárolt bank valószínűleg szoros kapcsolatot ápol majd a takarékszövetkezetekkel.

Hamarosan Demján Sándor magyar nagyvállalkozó cégének tulajdonába kerül a Milton Bank, az új tulajdonos a hazai kkv-szektor finanszírozását tűzte ki célul. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerdán engedélyezte, hogy a Magyar Tőketársaság Zrt. 100 százalékos tulajdont szerezzen a Milton Bank Zrt.-ben - közölte a társaság szerdán az MTI-vel. A Demján Sándor által 2009 novemberében alapított Magyar Tőketársaság Zrt. közleményében ismerteti: elsődleges feladatának a forráshiánnyal küzdő magyar kis- és középvállalatok finanszírozását tartja, megítélése szerint a hazai gazdaság fellendülésének segítésére szükség van egy teljesen magyar, hazai tulajdonban lévő bankra.

A korábban a német WestLB AG tulajdonában álló hitelintézetet tavaly vásárolta meg a Wallis Zrt. azzal a céllal, hogy bővítse szolgáltatásait a pénzügyi piacon. A Magyar Tőketársaság Zrt. és a Wallis Zrt. 2010 februárjában részesedésszerzésről és együttműködésről állapodott meg. A további tárgyalások során a vevő ajánlatot tett a 100 százalékos tulajdonrész megvásárlására, amit a Wallis elfogadott. A tranzakció várhatóan május elején zárul. Az új tulajdonos a későbbiekben tőkeemelés formájában további tulajdonostársak bevonását tervezi.

Megfigyelők nem tartják kizártnak, hogy a Milton Bank a jövőben szoros kapcsolatra törekszik a takarékszövetkezetekkel. Demján Sándor az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnöke, s 2008 júliusában nyilvános ajánlatot tett az akkori kormánynak. Azt ajánlotta, hogy a takarékszövetkezetek 700 milliárd forintos szabad pénzeszközeiből több részre bontva hozzanak létre egy 400-500 milliárd forintos alapot, amit az állam forrásként használhatna fel a kis- és középvállalkozások támogatására, vagy önkormányzati fejlesztésekhez. A takarékszövetkezetek amellett, hogy a forrásért megfelelő kamatot kaptak volna, részt vettek volna az állami kifizetések lebonyolításában, az önkormányzati számlák vezetésében.

MTI