2018. január 19. 10:18

Ráadásul egyetlen olyan releváns társadalmi csoport sincs, amelyben egyharmadnál nagyobb támogatottsága lenne a paksi bővítésnek.

Közvélemény-kutatást rendelt a Závecz Intézettől a Greenpeace Magyarország a Paks 2 társadalmi megítéléséről, és az eredmények azt mutatják, hogy még sohasem volt ekkora az elutasítottsága az országban az atomerőmű bővítésének.

(MTI)

„Egyetért-e Ön a paksi atomerőmű bővítésével, amennyiben azt egy orosz állami vállalat orosz hitelből építi meg?” - szólt az egyik kérdés, ami a Pakssal kapcsolatos attitűdöket szondázta. Erre a válaszadók

  • 61 százaléka felelt nemmel,
  • 19 százalék igennel,
  • 20 százalék pedig nem tudta vagy nem válaszolt.

A magasabb képzettségűek inkább elutasították a bővítést, az érettségivel vagy diplomával rendelkezők 68 százaléka mondta azt, hogy ebben a formában nem ért egyet vele. A szakmunkás/szakközép végzettségűek nagyobb arányban támogatták a projektet, 27 százalékuk egyetért vele. A községekben lakóknak pedig 25 százaléka támogatta. Nemek szerint elég komoly törés van az attitűdökben, a férfiak 23 százaléka támogatja, a nőknek csak a 16 százaléka.

A Paks 2 lett az, ami összekovácsolta az országot, legalábbis az adatok azt mutatják, hogy nincs olyan párt, mely szavazóinak többsége támogatná a bővítést.

  • a fideszesek 48 százaléka ellenzi,
  • 33 százalékuk egyetért,
  • 19 százalékuk nem tud válaszolni.

Elutasítja az LMP-sek 85 százaléka, az MSZP-sek 61 százaléka, a DK-sok 78 százaléka és a jobbikosok 67 százaléka.

A felmérés másik kérdése így szólt: „Bizonyára hallott róla, hogy tervezik a meglévő paksi atomerőmű bővítését. Ön szerint melyik a két legfontosabb érv a paksi atomerőmű új blokkjainak megépítése ellen?”

Az, hogy veszélyes: 39 százalék. Problémás a radioaktív hulladékok elhelyezése: 29 százalék. Nem átlátható a projekt: 11 százalék.

A beruházással szemben nincsenek ellenérvek: 7 százalék.

via Index

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.