2008. március 18. 09:19

A jegybank szakértői szerint Magyarország számára összességében továbbra is a mielőbbi eurócsatlakozás lenne a legelőnyösebb, a kockázatokat szigorú költségvetési politikával, a versenyképesség növelését szolgáló reformokkal, illetve egy közpénzügyi törvény elfogadásával kell csökkenteni - áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kiadványában, amelyet a konvergencia folyamatokról készítettek.

Az euró előnyei Magyarország számára változatlanul számottevők, a közös valuta bevezetése hosszabb távon az ország növekedési ütemének emelkedését eredményezheti - fogalmaznak a jegybanki kiadvány szerzői. Figyelmeztetnek azonban a kockázatokra is, ahogyan azt néhány gyengébben teljesítő euróövezeti tagország (Portugália, Olaszország) példája mutatja.

A jegybank szakértőinek elemzése szerint Magyarország előnyösebb gazdasági- és exportszerkezete, rugalmasabb munkaerőpiaca és az euróövezet magjával való szorosabb külkereskedelmi kapcsolatai miatt kevésbé van kitéve egy gyenge euróövezetbeli teljesítmény kockázatának.

Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a kockázatokat ne kellene tovább csökkenteni - fűzik hozzá. Példaként említik, hogy Magyarországnak a termék- és munkaerőpiacain még további reformokat kell végrehajtania, hogy egy magas foglalkoztatással, meggyőző termelékenység-növekedéssel bíró, hosszú távon is versenyképes gazdasággá váljon.

A reformok hozzásegíthetnek a közös valutából származó előnyök maximális kiaknázásához, azonban nem előfeltételei az euró bevezetésének, és attól függetlenül is végre kell ezeket hajtani - fogalmaznak.

Szorosan összefügg azonban az euró bevezetésével a költségvetés helyzete, hiszen az önálló monetáris politika feladása után a fiskális politika lesz az egyetlen eszköz, amivel a  gazdasági folyamatokat hatásosan befolyásolni lehet - hívják fel a figyelmet. Kulcsfontosságúnak nevezik tehát, hogy az eurócsatlakozás után az esetleges sokkok kezeléséhez szükséges költségvetési mozgástér álljon rendelkezésre.

A kiadvány szerint a magyar költségvetési politika ettől az állapottól egyelőre még messze van. Éppen ezért a költségvetési konszolidációnak a maastrichti deficitkritérium teljesítése után is töretlenül folytatódnia kell, és el kell érni a Magyarország által középtávú célként kijelölt fél százalékos GDP-arányos államháztartási hiányszintet - hangsúlyozzák.

Az alacsony költségvetési hiány elérésében és későbbi megőrzésében a jegybank szerint nagy segítséget jelenthet egy megfelelő tartalommal és széles parlamenti támogatással elfogadott közpénzügyi törvény. Az intézményi garanciák megteremtésén túl azonban konkrét lépésekre is szükség van. A költségvetési kiigazítás tartósságát veszélyezteti, ha kedvezőtlenül hat a hosszú távú növekedésre.

A konszolidáció hosszú távú sikerének esélyeit ezért növelnék az olyan növekedésbarát intézkedések, mint a munkát terhelő adóék és járulékok csökkentése vagy a munkakínálatra negatívan ható ösztönzők visszaszorítása - fogalmaznak. A kihívás abban áll, hogy ezeket az intézkedéseket szigorúan úgy kell végrehajtani, hogy a hiány csökkenése a konvergencia programban kijelölt pályán maradjon.

MTI/Menedzsment Fórum

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.