Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Befagyasztott bérek, összevonások és létszámcsökkentés vár a minisztériumokra és a háttérintézményekre - derül ki a héten közzétett, jövő évi költségvetés tervezésére vonatkozó irányelvekből. Az már világosan látszik, hogy a kormány szigorúan tartja magát a hiány csökkentéséhez, így jövőre is jönnek a megszorítások - hivatalosabb nevén átfogó szerkezetátalakítások. Mfor.hu-háttér.

Az új Alaptörvényben foglaltak alapján 2012-től az állam alkotmányos kötelezettsége az adósságcsökkentés. Éppen ezért a kormány szerint el kell térni a költségvetés elkészítésének eddigi menetétől, és szükség van egy új rendszerre a tervezés során a Széll Kálmán Terv által is felvázolt jövő évi 2,5 százalékos hiánycél érdekében.

A jövő évi tervezés során az Orbán-kormány szakítani akar a korábbi bázisalapú tervezési módszerrel, helyette azt kéri a minisztériumoktól, hogy az elvégzendő feladatok meghatározott csoportjaihoz rendelje hozzá az elvégzésükhöz szükséges összegeket. A kormány célja az ugyanis, hogy "a közpénzügyi, költségvetési rendszer megújításával az adófizetők forintjai megalapozottan, átláthatóan és ellenőrzötten kerüljenek felhasználásra, s ezzel párhuzamosan a közszolgáltatások és a közigazgatási munka színvonala is javuljon" - olvasható a tájékoztatóban.

A szűk lesz a trend: nadrágszíj húzás helyett új nadrágot szabnak

Az új tervezési módszer értelmében az egyes feladatok meghatározása során néhány szempontot mindenképp szem előtt kell tartania a minisztériumoknak. Természetesen a keretszámokat úgy kell meghatározni, hogy azok végeredményben olcsóbb költségvetést eredményezzenek. 

A költségek lefaragása miatt megfogalmazott irányelvekből az már biztos, hogy a közszféra alkalmazottai a tavalyival megegyező bérre számíthatnak, és az emeléseket is elfelejthetik, hiszen "a tervezés jelenlegi szakaszában változatlan mértékű illetményalappal/alapilletménnyel és a közalkalmazotti illetménytáblával kell számolni, a személyi juttatás előirányzat illetményfejlesztés címen nem növelhető". Persze, csak akkor, ha alkalmazásban maradnak, ugyanis felül kell vizsgálni az egyes intézmények összevonásának, és megszüntetésének lehetőségét -  emiatt pedig létszámleépítésekre is készülni kell.

A létszámra hatással lévő iránymutatások mellett a dologi kiadások felülvizsgálatát is elvárja a kormány a minisztériumoktól, ami nem jelent mást, mint az eszközbeszerzések és igénybe vett szolgáltatások racionalizálását. Számlás foglalkoztatás keretén belül szellemi tevékenység végzésére előirányzatot csak különösen indokolt esetben lehet tervezni. Ezen kívül a külsős személyi juttatásokat is a minimálisra kell tervezni, ez egyben a megbízási szerződések felülvizsgálatát is jelenti.

Elvesztett források

A 2012. január 1-től életbe lépő törvény értelmében a minisztériumok jövőre sem számolhatnak az év elején zárolt, 250 milliárd forintos költségvetési tétellel, azonban nemcsak ez az egy forráskiesés érintheti érzékenyen majd a minisztériumokat.

A korábban a költségvetési szervekhez érkező bírságokat ugyanis jövőre már a költségvetés központosított bevételeként kell szerepeltetni. "A bírságok beszedése, nyilvántartása az eddigi beszedő szervezet feladata lesz, azonban a saját előirányzatai között se nem tervezheti meg, se nem számolhatja el, azokat meghatározott időközönként köteles lesz a központi költségvetésbe befizetni" - részletezi a dokumentum.

Legfontosabb adatok

A Nemzetgazdasági Minisztérium a tervezés során 209 forintos frank-, és 267 forintos euróárfolyam használatát írja elő, és 3,5 százalékos infláció figyelembe vételét.

A költségvetést tartalmazó törvényjavaslatot, az ehhez kapcsolódó összefoglaló táblázatokat, mérlegeket szeptember 30-ig, a fejezeti részletező táblázatokat és szöveges indoklást október 15-ig kell az Országgyűlés elé terjeszteni. A megalapozó törvényjavaslat parlamaneti tárgyalása október 3. és november 30. között zajlik majd. A Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék egyaránt október 17-én tárja a véleményét az Országgyűlés elé, az általános vita pedig október 26. és november 1. között folyik majd. Az első körös módosítókról és a főösszegekről november 28-án és 29-én szavaznak a képviselők, a költségvetési törvény elfogadása pedig karácsony előtt, december 19-20-án történik, december 28-án pedig sürgősséggel fogják kihirdetni.

Székely Sarolta

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.