TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A pénzügyi stabilitás megőrzése és a bankrendszer egyensúlyának megteremtése a legfontosabb feladat a jelenlegi gazdasági helyzetben Magyarországon - mondta Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke szerdán az MTI-nek.

Magyarország pénzügyi stabilitásának megőrzése azt jelenti, hogy fenn kell tartani és javítani kell a bizalmat az állampapírpiacon, valamint a forint iránt - fejtette ki Vértes András. Mivel a pénzügyi válság egyben bizalmi válság is, ezért Magyarországnak is bizonyítania kell, hogy felelősen gazdálkodik. Ennek fontos része az államadósság növekedésének megállítása, az euró előszobájának tekintett ERM II. árfolyam-mechanizmushoz való csatlakozás, valamint az államháztartási hiányhoz kapcsolódó maastrichti kritérium betartása.

A bankrendszer egyensúlya Vértes András szerint akkor teremthető meg, ha a bankok egymás közötti, valamint lakossági és vállalati hitelezése új erőre kap. Hozzátette: ebben fontos szerepe lehet a Magyar Nemzeti Banknak, amelynek ugyancsak segítenie kell a forrásteremtést a pénzügyi rendszerben.

Emellett a két feladat mellett a szakember a költségvetés pozíciójának megtartását, valamint a gazdaság közép- és hosszú távú fejlesztéséhez szükséges lépések megtételét nevezte a legszükségesebb teendőknek.

A GKI elnöke a költségvetéssel kapcsolatban elmondta: körülbelül 200 milliárd forint bevételkieséssel lehet számolni a büdzsében, és ennek a csökkenésnek a jelentős része az infláció vártnál nagyobb mérséklődéséből fakad. Ezt a kiesést kiadáscsökkentéssel lehet ellensúlyozni - mondta.

Vértes András a kiadások csökkentését például a foglalkoztatással kapcsolatos költségvetési céloknak a Munkaerőpiaci Alapba történő csoportosításával, illetve az üzleti lassulás miatt a beruházások felülvizsgálatával tartja megvalósíthatónak.  Hozzátette: a beruházásokat nem szabad lelassítani.

A versenyképességet és a gazdasági növekedést serkentő közép- és hosszú távú feladatok közül első lépésként Vértes András azt emelte ki, hogy a szociális rendszerben jobban kell érvényesíteni a rászorultság elvét, és a társadalomnak is több reformot kell elfogadnia. Emellett adóátrendezésre is szükség van; a jövedéki adó emelése, és az áfa kismértékű, mintegy két százalékpontos növelése látszik célszerűnek - vélekedik a gazdaságkutató szakember.

Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően megteremthetőek lennének a munkát terhelő járulékok - különösen az egészségügyi járulék - csökkentésének forrásai. A szakértő véleménye szerint ezeket a reformokat a társadalom jelentős része elfogadná.

Vértes András a gazdaságpolitikai változtatásokról kifejtette: fontos, hogy hosszútávra gondolkodjanak a politikai erők, és hogy meginduljon a kommunikáció a reformokról.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.