2008. március 28. 06:14

A miniszterelnök csütörtökön ismét adószakértőkkel találkozott, hogy megismerje véleményüket az adóterhek mérséklésére szolgáló három fő koncepcióról, az szja-, a járulékközpontú, valamint a szuperbruttósításra vonatkozó javaslatról. A legtöbben a gazdasági versenyképesség erősítését jelölték meg fő célként.

A miniszterelnök ezúttal többek között Dávid Ferenccel, a VOSZ főtitkárával, Károlyi Gyulával, az IPOSZ alelnökével, Nagygyörgy Tiborral, a Biggeorge's Holding tulajdonosával, Takács Jánossal, a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) elnökével, Vadász Györggyel, a Magyar Iparszövetség ügyvezető társelnökével, Zara Lászlóval, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnökével, Bod Péter Ákos egyetemi tanárral és Szigel Gábor közgazdász publicistával találkozott.

Budai Bernadett kormányszóvivő szerint a találkozón egyetértés mutatkozott abban, hogy az adórendszer struktúrájának megváltoztatására szükség van, például olyan szempontokat, mint az igazságosság, jobban érvényesíteni kell. Leegyszerűsítve azt kell mérlegelni, hogy alacsonyabb adóteher legyen, vagy magasabb színvonalú szolgáltatások - mondta a szóvivő.

Nagyon sok adószakértő az első helyen említette a gazdasági versenyképességet, mondván, bármilyen megoldás születik, ennek elsődleges szempontnak kell lennie. Voltak, akik a mikro-, kis- és középvállalkozások képviseletében érthető módon a járulékcsökkentést preferálták - tette hozzá. Sokan említették, bármilyen lépés is történik most, fontos, hogy ezek minél hamarabb, belátható időn belül megszülessenek - mondta Budai Bernadett.

Nagyon sokan említették a különadó eltörlését is. Egyetértés volt abban, hogy a különadót egy különleges gazdasági helyzetben vezették be, a költségvetés magas hiánya miatt, s mivel a helyzet javult, erre már nincs szükség. Többen felvetették a befektetői bizalom visszaállításának szükségességét, hozzátéve, az adóstruktúra átalakítása elő tudja segíteni a tőkevonzó képességet. Több szakértő szorgalmazta a helyi iparűzési adó eltörlését - akár több lépésben - vagy legalábbis a leszállítását.

Az adószakértők fontos szempontnak nevezték, hogy egyszerű, érthető, kevesebb adónemből álló adórendszerünk legyen. Az is megfogalmazódott: talán az egyik legjobb lépés az lenne, ha most kivételesen nem történne semmiféle adóváltoztatás, mert az állandó módosítások csak egyre bonyolítják a rendszert - mondta a kormányszóvivő. Szóba került a különböző kivételek, kedvezmények szűkítése is, de ebben nem volt egyetértés. A szakértők nagyon fontosnak tartották, hogy bármilyen változtatás lesz, az legyen koncentrált, hatékony, mert a széles körre szétterített, ám alig érzékelhető változtatásnak nincs értelme.

Budai Bernadett szerint a három koncepció közül a legtöbben a járulék fókuszú javaslatot jelölték meg, és azt hangsúlyozták, hogy a rendelkezésre álló összeget - ez nagyjából 200 milliárd forint - a leghatékonyabban kell elkölteni. Lényegében minden hozzászóló egybehangzó véleménye volt, hogy Magyarországon lényegében "nemzeti sporttá" vált az adóelkerülés, amin mindenképpen változtatni kell, olyan lépéseket kell tenni, amelyek az adófizetői morált is javítják.

MTI/Menedzsment Fórum 

Hitelre van szükséged?

Találd meg a legideálisabb kölcsönt az Mfor és a Bank360 közös kalkulátoraival! Ha kevesebb mint 5 millió forintra van szükséged, tucatnyi kedvező kamatozású személyi kölcsönt hasonlíthatsz össze a Személyi Kölcsön Kalkulátorral. Ha lecserélnéd a régit, vagy megtaláltad álmaid járgányát, egy olcsó autóhitellel akár már néhány napon belül a volán mögé ülhetsz az Autóhitel Kalkulátor segítségével. Nagyobb terveid vannak és több pénz kell? A lakásvásárlásra fordítható hitelek között hatalmasak az eltérések, ilyenkor érdemes csak igazán összehasonlítani az ajánlatokat! 

A Bank360 és az Mfor összegyűjtötte, hogy melyek február legkedvezőbb hitelei:

Ha jól jönne 1,5 millió forint, a Raiffeisen Bankot érdemes most felkeresni, mivel a személyi kölcsön 30 379 forintos törlesztőrészlet mellett lehet a tiéd 60 hónapos futamidővel. 3 millió forintra lenne szükséged autóvásárláshoz? A CIB Banknál már 60 654 forintos havi törlesztéssel igényelheted jövedelemérkeztetéssel. Az Erste Banknál igényelhető lakáshitellel pedig 10 millió forintot vehetsz fel 20 éves futamidőre havi 54 712 forintos törlesztőrészlettel.

Másfajta kölcsönt keresel? Ez a kalkulátor segíthet megtalálni azt a hitelt, amit keresel.