3p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A miniszterelnök csütörtökön ismét adószakértőkkel találkozott, hogy megismerje véleményüket az adóterhek mérséklésére szolgáló három fő koncepcióról, az szja-, a járulékközpontú, valamint a szuperbruttósításra vonatkozó javaslatról. A legtöbben a gazdasági versenyképesség erősítését jelölték meg fő célként.

A miniszterelnök ezúttal többek között Dávid Ferenccel, a VOSZ főtitkárával, Károlyi Gyulával, az IPOSZ alelnökével, Nagygyörgy Tiborral, a Biggeorge's Holding tulajdonosával, Takács Jánossal, a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC) elnökével, Vadász Györggyel, a Magyar Iparszövetség ügyvezető társelnökével, Zara Lászlóval, a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének elnökével, Bod Péter Ákos egyetemi tanárral és Szigel Gábor közgazdász publicistával találkozott.

Budai Bernadett kormányszóvivő szerint a találkozón egyetértés mutatkozott abban, hogy az adórendszer struktúrájának megváltoztatására szükség van, például olyan szempontokat, mint az igazságosság, jobban érvényesíteni kell. Leegyszerűsítve azt kell mérlegelni, hogy alacsonyabb adóteher legyen, vagy magasabb színvonalú szolgáltatások - mondta a szóvivő.

Nagyon sok adószakértő az első helyen említette a gazdasági versenyképességet, mondván, bármilyen megoldás születik, ennek elsődleges szempontnak kell lennie. Voltak, akik a mikro-, kis- és középvállalkozások képviseletében érthető módon a járulékcsökkentést preferálták - tette hozzá. Sokan említették, bármilyen lépés is történik most, fontos, hogy ezek minél hamarabb, belátható időn belül megszülessenek - mondta Budai Bernadett.

Nagyon sokan említették a különadó eltörlését is. Egyetértés volt abban, hogy a különadót egy különleges gazdasági helyzetben vezették be, a költségvetés magas hiánya miatt, s mivel a helyzet javult, erre már nincs szükség. Többen felvetették a befektetői bizalom visszaállításának szükségességét, hozzátéve, az adóstruktúra átalakítása elő tudja segíteni a tőkevonzó képességet. Több szakértő szorgalmazta a helyi iparűzési adó eltörlését - akár több lépésben - vagy legalábbis a leszállítását.

Az adószakértők fontos szempontnak nevezték, hogy egyszerű, érthető, kevesebb adónemből álló adórendszerünk legyen. Az is megfogalmazódott: talán az egyik legjobb lépés az lenne, ha most kivételesen nem történne semmiféle adóváltoztatás, mert az állandó módosítások csak egyre bonyolítják a rendszert - mondta a kormányszóvivő. Szóba került a különböző kivételek, kedvezmények szűkítése is, de ebben nem volt egyetértés. A szakértők nagyon fontosnak tartották, hogy bármilyen változtatás lesz, az legyen koncentrált, hatékony, mert a széles körre szétterített, ám alig érzékelhető változtatásnak nincs értelme.

Budai Bernadett szerint a három koncepció közül a legtöbben a járulék fókuszú javaslatot jelölték meg, és azt hangsúlyozták, hogy a rendelkezésre álló összeget - ez nagyjából 200 milliárd forint - a leghatékonyabban kell elkölteni. Lényegében minden hozzászóló egybehangzó véleménye volt, hogy Magyarországon lényegében "nemzeti sporttá" vált az adóelkerülés, amin mindenképpen változtatni kell, olyan lépéseket kell tenni, amelyek az adófizetői morált is javítják.

MTI/Menedzsment Fórum 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!