TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A társasági adókulcs 2006-ban 5 millió forintos adóalapig 10 százalékra csökken, ezzel összhangban az egyéni vállalkozók esetében a vállalkozói szja is. Csak az 5 millió forint feletti összeg után kell 16 százalékos kulccsal adózni.

A 10 százalékos adókulcsot azok alkalmazhatják, akik a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény (Tao.) alapján nem vesznek igénybe más adókedvezményt, átlagosan legalább egy főt foglalkoztatnak, s legalább a minimálbér másfélszerese (kedvezményezett térség esetén a minimálbér) után fizetnek nyugdíj- és egészségbiztosítási járulékot. A másik fontos változás, hogy az idei évtől a korábbi 50 százalékkal szemben már az iparűzési adó 100 százalékát le lehet vonni a társasági adó alapjából. Az iparűzési adó 2007. december 31-ével megszűnik.

2006-tól megszűnik az államháztartási támogatásarányosítási kötelezettsége, azaz a támogatást igénybevevők visszaigényelhetik az áfa teljes összegét. A 2006 január 1-jétől érvényes módosítás szerint a korábban 15 százalékos áfa-kulccsal terhelt újság, folyóirat és kiadványok közül január 1-től 5 százalékos áfa-kulcs alá tartoznak azok, amelyek előfizethetők és napilap esetén legalább hetenként négyszer megjelennek, folyóiratok és egyéb kiadványok esetén pedig évente legalább egyszer.

A Pénzügyminisztérium prognózisa szerint 2005-ben 438 milliárd forint társasági adó folyik be, a 2006. évi költségvetési törvény 455,9 milliárdos adóbevételi előirányzatot tartalmaz. Az egyszerűsített vállalkozási adót (eva) - amelynek lényege, hogy 25 millió forintos bevételig 15 százalékos kulccsal kell adózni - 2006-tól a lakásszövetkezetek és a közjegyzői irodák is választhatják. Kedvezőtlen változás, hogy az evázóknak negyedévente, az adóelőleg fizetésével egyidejűleg a bevallást is be kell nyújtaniuk.

Az eva hatálya alá 2005-ben közel 98 ezer vállalkozás illetve egyéni vállalkozó tartozott, az általuk befizetett adó kissé meghaladta a 90 milliárd forintot. Az APEH 2005 december végi adatai alapján csaknem 9.700 vállalkozással bővül 2006-ban az evát választók száma, miközben 101 vállalkozás jelentkezett ki az eva-körből. A 2006. évi költségvetési törvény 108,9 milliárd forint eva bevételt tartalmaz.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.