Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A tőzsde azt szeretné elérni, ha az adótörvények őszi tárgyalásánál figyelembe vennék korábban született javaslataikat. Így Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök szerint a akár a kisebb befektetőket is meg lehetne nyerni a tőkepiaci jelenléthez. Az intézmény a hazai társaságok megjelenéséhez is várja a kormányzati segítséget, amely az elnök szerint fokozná a transzparenciát.

Nem szabad hagyni a magyar tőkepiac kiüresedését, és ezért a tőkepiaci szereplők arra kérik a miniszterelnököt és a pénzügyminisztert, hogy az adótörvények őszi tárgyalásánál vegyék figyelembe a korábban közzétett ötpontos tőzsdeélénkítő csomag javaslatait - mondta Szalay-Berzeviczy Attila tőzsdeelnök az 5. Hazai Intézményei Befektetői Találkozón csütörtökön Budapesten. A javaslat a Hosszú Távú Befektetési Számla (HTB) bevezetését tartalmazza, amely három éves befektetés esetén adómentes lenne.

Javasolják a tőzsdére bevezetett befektetési jegyek adózását a részvényekéhez igazítani. További javaslat az ingatlan- és tőkepiac közötti átjárhatóság megteremtése: lakáseladás esetén, ha a bevételt a HTB számlára teszik és három évig ott tartják, ne kelljen adót fizetni. A Gyurcsány Ferenchez és Veres Jánoshoz intézett kérés mellett a tőzsde elnöke Kóka Jánost, az SZDSZ elnökét is arra kérte, vegye figyelembe a javaslatokat a szabaddemokraták adóelképzeléseinek alakításánál.

Szalay-Berzeviczy Attila hangsúlyozta: a Budapesti Értéktőzsde lehetőség a magyar kis- és középvállalatoknak a tőkebevonására, a privatizáció teljes átláthatóságának biztosítására és a lakossági megtakarítások hatékony gyarapítására. Ugyanakkor a tőzsde forgalmának erős befolyása van a devizapiacra is, hiszen a tőzsdén befektető külföldiek generálják a devizapiac forgalmának egyharmadát.

Véget ért a tőkepiaci aranykor

Előadásában Barcza György a K+H Bank Tresury vezető közgazdásza kiemelte, hogy bár Magyarország gazdasági felzárkózásának folyamata megakadt, biztató a külső egyensúly gyors javulása. Szerinte kérdéses viszont, hogy a makrogazdasági stabilitás önmagában elegendő lesz-e a felzárkózási folyamat újraindításához. Véleménye szerint a kamatok lassú csökkenése mellett a forintárfolyam stabilitása egy esetleges újabb nemzetközi tőkepiaci korrekció esetén is megmarad.

A nemzetközi helyzetről szólva a vezető közgazdász szerint a növekedési ciklusnak vége van, és a hat évig tartó tőkepiaci "aranykor" véget ért. Most a jegybanki döntések hatása mozgatja a piacot, és ezért az "félreáraz" - vélekedett Barcza György.

Tordai Péter, a KBC Securities Hungary vezető elemzője a kilátásokat taglalva a Mol és a Linamar csökkenő közkézhányadát emelte ki negatív tényezőként, valamint az utóbbi 12 hónap tőzsdei kivezetéseit. Azt viszont pozitív jelzésnek tartja, hogy az FHB Jelzálogbank többségi állami tulajdonának eladása növeli a papírban a tőzsdei likviditást.

Új szereplők léphetnek a parkettre

Az elemző a lehetséges tőzsdei bevezetéseket felsorolva a következő cégeket említette: az AAA Auto, a Waberer's, a Magyar Villamos Művek (MVM), a Kürt, a Szerencsejáték Rt, az Externet, a Pannonunion, a Falcon és az Autópályakezelő. Az AAA Auto és a Pannonplast csoporthoz tartozó Pannonunion már hivatalosan bejelentette, hogy a szükséges tulajdonosi döntést követően, kérni fogja részvényeinek tőzsdei bevezetését, míg a Magyarországon földgázkutatást folytató Falcon igazgatósága - az MTI információi szerint - már meghozta az erre vonatkozó döntését.

Mohai György, a BÉT vezérigazgató-helyettese a távirati iroda kérdésére közölte, hogy a bevezetési kérelmekről nem adhat információt. A tőzsdeképes cégek klubja néhány hónap alatt harmincról több mint ötvenre emelkedett. A klubtagokat, azok kérésére nem nevezheti meg, de többségében középvállalatokról van szó - tette hozzá a tőzsde vezérigazgató-helyettese.

MTI/Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.