2007. október 3. 06:19

A bukmékeri és a lóversenyfogadás népszerűsítése érdekében adómentességet adna a kormány a fogadóknak, derül ki a pénteken benyújtott adótörvénycsomagból. A szerencsejáték más területen is fontos: ha átmegy a kabinet terve a parlamentben, hét amerikai típusú óriáskaszinó is nyílhat az országban. Mfor.hu háttér.

Megéri majd? (Mfor.hu montázs)

A kormány minden jel szerint ismét olyan virágzó üzletággá szeretné fejleszteni a lóversenyfogadást, mint ami Széchenyi István elképzelései között szerepelt száznyolcvan évvel ezelőtt. Legalábbis erre enged következtetni, hogy a pénteken a parlament elé került és jövő héten megvitatandó adócsomagban nem feledkeztek el a szebb napokat élt lóversenyfogadásról.

A személyi jövedelmeadóról szóló törvénybe ugyanis bekerült egy javaslat, amely adómentessé tenné a bukmékeri fogadásokat és a lóversenyfogadásból származó nyereményt. Eddig csak az úgynevezett totalizatőri fogadás volt adómentes (ennél a feltett tételeket összesítik és a teljes összegből az előírt költség levonása után nyereményalapot képeznek), a bukmékeri fogadás (a szervező ellen fogadnak a bukmékerek közreműködése mellett, oddsok alapján) adóköteles volt. A jogszabály általánosan adómentessé tenné a lóverseny- és bármilyen bukmékeri fogadást.

Adómentes lesz a lovi és a Tippmix 

A nem totalizatőri lóversenyfogadást (és a többi sorsolásos játékot) a jogszabályok a szerencsejátékok kategóriájába sorolják, ennek nyereménye ma még adóköteles. Pénzbeli nyeremény esetén az adó összege 2005. január 1-jétől 25 százalék, amit a kifizetőnek kell levonnia és befizetnie.

Emellett a tárgynyeremények után is fizetni kell, nem is keveset: a pénzbeli nyeremény adójánál többet, a tárgynyeremény nettó értékének 33 százalékának megfelelő összeget kell átutalni az adóhatóságnak.

A nyereményadó kategóriája mellett meg kell említeni a vetélkedőket is. Itt nem nyereményadót kell fizetni, hanem úgy kell tekinteni a megszerzett összegre mint természetbeni juttatásra. Ez 54 százalékkal adózik a jövedelemadó törvény szerint, és továbbra is adóköteles marad.

A változás értelmében csak a lovi, a bukmékeri rendszerű fogadás lesz adómentes, és persze ami korábban is ide tartozott: a kaszinó és a pénznyerő automaták fialta nyeremény. A többi leesett forint után továbbra is meg kell fizetni a 25 százalékos adót - ide tartoznak például az SMS beküldős játékok. A bukmékeri fogadások köre itthon még igen szűk, ide tartozik a Tippmix és a Kenó.

Fel kell turbózni


A kormánynak egyébként deklarált célja a lóversenyfogadás fellendítése. Erre utal egyrészt, hogy az ÁPV Zrt. a lovi koncesszióba adásáról augusztusban kiírta a privatizációs pályázatot, másrészt a most tervezett adómentes nyeremény lehetősége is csábító. A törvényjavaslatban egyébként indoklásként is az szerepel, hogy népszerűbbé kívánják tenni a lóversenysportot. Pillanatnyilag ugyanis igen mostoha állapotok uralkodnak Széchenyi kedvenc sportjának háza táján. 

A bukmékeri rendszer pillanatnyilag fejletlen, így szinte csak a totalizatőri hoz pénzt, s az se sokat. Egyrészt a lóversenyekre itthon viszonylag kevés helyen lehet fogadni: irodák ugyanis csak a fővárosban és Pest megyében találhatók, így a fogadók köre is erre a régióra korlátozódik. Szakértők részben ezzel magyarázzák, hogy Magyarországon - Európában egyedülálló módon - veszteséges a lóversenyüzlet.

Alig csepeg valami


A jelenlegi, totalizatőri szervezés szabályai szerint a fogadóirodák bevételének hetven százaléka a nyereményalap, amit a helyesen fogadók és a futam nyertesei között osztanak el. A maradék harminc százalék a Magyar Lóversenyfogadást Szervező Kft.-t illeti meg. Ez 1,4-1,5 milliárd forint, ám ebből kellene finanszírozni egyebek között a pályák fenntartását, az állami tulajdonú bábolnai lovak tartását, tenyésztését, valamint a zsokék bérét.

A lóversenyüzletet ismerők úgy vélik, hogy 2,5 milliárd forintos ráfordítással kiépíthető egy országos fogadóiroda-hálózat. A tervek szerint ezt a majdani koncessziót elnyerő befektető biztosítja majd.

Becslések szerint a beruházás nagyon hamar megtérülne, mert az országos hálózat éves szinten 10-15 milliárd forint bevételt hozhatna a fogadásokból - vagyis megtízszereződhetne a piac.

Az ÁPV Zrt. augusztusban írta ki a lovi koncessziójáróló szóló privatizációs pályázatot, amelyre szeptember eleji tájékoztatása szerint hárman jelentkeztek.

F. Szabó Emese - Király Béla

Menedzsment Fórum