6p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

2008 január 1-től számos új adózással kapcsolatos szabályozás lépett életbe, amelyek hatásait csak most, a mindennapi alkalmazásuk során kezdjük el érezni. Se szeri, se száma az új adójogi és számviteli rendelkezéseknek, de a kör még messze nem zárult be. Az adójogot illetően már az idén tavasszal is további módosításokkal kell számolnunk, derült ki egy keddi tájékoztatón. Mfor.hu beszámoló.

Lassan kiderül, mi mennyibe kerül (Mfor-montázs)

Az új ÁFA-törvény teljesen új alapokra helyezi az ÁFA-ról való gondolkodást. Az újrakodifikált törvény legfőbb változásai a pénzügyi szektort érintően elsősorban a csoportos adóalanyiságra, illetve a pénzügyi tevékenységek adómentességére vonatkoznak, mutatott rá Pénzely Márta, a Deloitte adószakértője, a tanácsadó cég keddi tájékoztatóján.

Az új joganyag jelentősen tágította a csoportos áfa-alanyiság választásának lehetőségét, így valószínűsíthetjük, hogy a pénzügyi szektor számos tagja választja ezt az adminisztratív egyszerűsítéssel is járó adózási formát.

A pénzügyi tevékenységek vonatkozásában is nagyfokú változás következett be 2008. január 1-jétől. Az új áfa-törvény már nem a szolgáltatások jegyzékére (SZJ) hivatkozva határozza meg az adómentes ügyleteket, hanem az ügyletek főbb jellemzőit próbálja megragadni, elsősorban az uniós irányelv fogalomhasználatára támaszkodva.

Az új áfa-törvény hatályba lépésével egyidejűleg az is érdekes kérdésként merült fel, hogy hogyan kell kezelni azokat az ügyleteket, amelyek a régi szabály hatálya alatt indultak, de már az új jogszabály is tartalmaz rájuk vonatkozó rendelkezéseket.

Ilyenek például a lízingügyletek, illetve azok a konstrukciók, amelyekben az ügylet célja egy konkrét gazdasági eredmény volt. Ezzel kapcsolatban az áfa-törvény az eddigi adójogi szabályozáshoz képest újszerű átmeneti rendelkezést tartalmaz, amely február 15-ig lehetőséget biztosított az adóalanyok részére, hogy válasszanak, mely törvény szabályai szerint kívánják az ügylet egészét kezelni.

Előtérben a csoporton belüli ügyletek 

A fióktelepekkel kapcsolatban Veszprémi István hozzáfűzte, hogy banki tevékenység fióktelep formájában is végezhető, a fióktelep társasági adóalapjának meghatározására vonatkozó szabályokat a társasági adó törvény tartalmazza.

Ez utóbbi jogszabály tételesen tartalmazza a fióktelepnél érvényesíthető költségeket, azonban elméletileg az OECD Modellegyezmény Kommentárjának tervezete alapján további, a külföldi központnál felmerült (például finanszírozási) költségek arányos részének elszámolhatósága is lehetséges.

Az előző héten megjelent APEH ellenőrzési irányelv értelmében az adóhatóság még nagyobb hangsúlyt kíván fektetni a csoporton belüli ügyletek ellenőrzésére, hiszen ettől jelentős adóbevételt remélhet a hivatal. Az irányelv megemlíti továbbá, hogy ugyancsak nagyobb hangsúly kell fektetni a szokásos piaci ár előzetes meghatározására és a külföldi hatóságokkal való kölcsönös egyeztetési folyamatokra.

A legfontosabb azonban, hogy a természetbeni osztalékot is bevonták azon ügyletek körébe, amelyekre a piaci ár elvének teljesülnie kell. A téma aktualitását erősíti az adóhatóság aktívabb fellépése ezen az ellenőrzési területen.

Az ellenőrzések során egyébként továbbra is a formai megfelelés (például a dátum vagy az adószám helyes feltüntetése) dominál, azonban a tartalmi megállapítások is egyre gyakoribbak, ismertette Gémesi Péter, a Deloitte Adóosztályának szenior menedzsere.

Ismét jól jönne a filmtámogatás 

A pénzügyi szektorban általánosságban elmondható, hogy az adórevizor nem a szokásos pénzügyi tevékenységekkel kapcsolatosan tesz megállapítást, hanem a hagyományos ügyletek, úgy mint a költségmegosztási megállapodások esetében. Fontos megjegyezni az ellenőrzésekkel kapcsolatosan, hogy az adóhatóság rendelkezik az "AMADEUS" adatbázissal, amely alkalmas arra, hogy bizonyos tevékenységekhez megállapítsa a kapcsolódó piaci haszonkulcsot.

Fontos lenne, ha meg tudnánk hosszabbíttatni a Magyarországon gyártott filmekre, 2007. december 31-ig kapott, úgynevezett létező támogatást. Csatlakozásunk előtt, 2004 márciusában ugyanis a mozgóképról szóló törvény alapján kulturális és audiovizuális célokra kedvezményt adott nekünk az Unió az itthon gyártott filmekre, amely lépés érezhetően fellendítette a hazai filmgyártást és a háttéripart.

Jelenleg ott tartunk, hogy az Unió vizsgálatokat folytat, amelyek során azt nézi, hogy a magyar szabályozás mennyire van összhangban a vonatkozó uniós joganyaggal.

Valószínűleg az eljárás lefolytatása után változtatni kell a hazai szabályokon, azonban hangsúlyozni kell, hogy ez csak a 2007. december 31. után igénybe vett kedvezményeket érintheti. A kedvezmények rendszere nagy valószínűséggel nem fog alapvetően megváltozni, mutatott rá Veszprémi István, a Deloitte adótanácsadója.

Kevésbé változtak a számviteli szabályok 

A számviteli törvényt módosító rendelkezések egy része jogharmonizációs célú, más részük az egyszerűsítést szolgálja, illetőleg a jogalkalmazás során felmerült gyakorlati kérdéseket rendezi, hangsúlyozta Horváth Attila Péter, a Deloitte Kft. Könyvvizsgálati osztályának igazgatója.

A szakértő elmondta, hogy a rendelkezés szerint a számviteli törvény módosításait alapvetően a 2008-ban induló üzleti évektől kell alkalmazni, de - néhány kivétellel - a 2007-es üzleti évről készített beszámolóra is lehet alkalmazni azokat.

A jogharmonizáció érdekében az új számviteli törvény külön meghatározza a kapcsolt fél fogalmát is, amit az tett szükségessé, hogy a számviteli törvény korábbi változatában a szűkebb körű kapcsolt vállalkozás fogalma szerepelt. A bővítés a magánszemélyekre, így például a vezető tisztségviselőkre is vonatkozik.

Az időbeli elhatárolásokkal kapcsolatos módosítások a gyakorlat során felmerült problémák rendezését hivatottak rendezni, az új rendelkezések egyértelművé teszik a passzív, illetve aktív elhatárolás alkalmazásának feltételeit.

További változás, hogy az előtársaságoknál bizonyos esetekben nem kell beszámolót készíteni. Kedvező ugyanakkor, hogy a nemzetközi standardokat illetően csupán kevés változás lépett életbe.

A tervezett foglalkoztatói nyugdíjszolgáltató intézményekbe befizetett munkáltatói és munkavállalói hozzájárulásokkal kapcsolatban több rendelkezést is tartalmaz az új szabályozás, így például a foglalkoztatói hozzájárulás nem számít jövedelemnek, illetőleg munkavállalói hozzájárulás esetén adókedvezmény érvényesíthető az önkéntes kölcsönös biztosítópénztáraknak fizetett hozzájárulásokhoz hasonlóan, ismertette Ágoston Katalin, a Deloitte Adóosztályának menedzsere.

Simon Rita

Menedzsment Fórum

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!