Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Nagy port vert fel idén januárban, hogy 13 multinacionális vállalat az Európai Bizottságnál panaszolta be Magyarországot a bankadó és a többi szektorra (kereskedelem, távközlés, energetika) kivetett válságadók miatt. Ugyanakkor a jelek szerint ennél drasztikusabb lépésre egyik cég sem szánta el magát, az év első hét hónapjában rendben befizették a rájuk kirótt adóterhet. Mfor.hu-háttér.

Eddig mindenki fegyelmezetten fizet

A 2011-re elfogadott költségvetés értelmében a tavaly bevezetett pénzügyi szervezetek különadójából (bankadó) idén 187 milliárd forintos bevételre számít a kormány a tavalyi 182,3 milliárd forint után. Emellett az egyes ágazatokat terhelő különadó további 161 milliárd forintot hozhat összesen a kiskereskedelem, az energetika és a távközlési szektor képviselőitől.

A csütörtökön közzétett júliusi részletes államháztartási beszámolóból kiderült, hogy az év első hét hónapjában minden cég fegyelmezetten befizette a rá kirótt különadót. A bankok július végéig 97,7 milliárd forintnyi bankadót tettek be a kasszába, ami az éves előirányzat 52,3 százaléka volt, míg a másik három különadóval sújtott szektor képviselői eddig 82,2 milliárdot fizettek be, ami 51,1 százaléka a teljes évre előirányzott összegnek. Érdekesség, hogy utóbbi esetében csak júliusban 64,2 milliárd forintnyi bevétel folyt be, ugyanis a különadók esetében sok cégnek félévente kell fizetnie.

A fentiekből az látszik, hogy minden szektorban jól állnak az időarányos teljesítéssel a cégek, legfeljebb néhány milliárd forintos elcsúszás lehet az éves célhoz képest. Emellett a kormány is rendre azt publikálja a költségvetési beszámolókban, hogy rendben teljesültek a befizetések, legfeljebb kisebb összegek csúsztak át a következő hónapra eddig.

Az érintett vállalatok még tavaly decemberben panasszal éltek az illetékes EU-igazgatóságoknál azzal a céllal, hogy az Európai Bizottság "indítson eljárást Magyarországgal szemben" az Európai Unió szabályainak a megsértése miatt. Erről az eljárásról egyelőre nincs hír, vélhetően még vizsgálódnak Brüsszelben. Meisel Sándor, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Világgazdasági Kutatóintézetének munkatársa még januárban kérdésünkre kiemelte: ha valóban versenytorzítónak minősítik a magyar válságadókat, akkor elvileg hozhat szankciókat a Bizottság, ez akár pénzbüntetés, vagy az eredeti állapot visszaállítása lehet.

Hiába duzzogtak, egyelőre nincs sok hatása

A válságadóval érintett cégek tavaly ősszel és az idei év elején komoly sajtóhadjáratot indítottak a magyar kormány ellen, szinte nem telt el úgy nap, hogy valamelyik vállalat vezetője ne kifogásolta volna a magyar válságadókat.

Ugyanakkor kézzelfogható negatív hatása egyelőre nincs a kivetett adóknak, eddig egyetlen érintett cég sem vonult ki hazánkból. Igaz, azt nem tudhatjuk, mennyivel fogták vissza beruházásaikat az extratehernek köszönhetően. A KSH adatai szerint a nemzetgazdasági beruházások volumene az első negyedévben 1,1 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, a tavalyi negyedik negyedévvel összehasonlítva viszont 1,7 százalékos növekedés volt megfigyelhető. Az megjósolhatatlan, milyen ütemben nőttek volna a beruházások a különadók nélkül.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.