5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Javított a Nemzetközi Valutaalap (IMF) a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó előrejelzésén, méltatta az elmúlt időszakban elér eredményeket - hogy a gazdaságpolitikai intézkedések és a javuló üzleti kondíciók miatt erőteljesen nőtt a gazdaság -, emellett további erőfeszítéseket javasolt a növekedés fenntartására és a gazdaság sebezhetőségének csökkentésére - áll a szervezet pénteken közzétett jelentésében, amelyet az MTI-nek is eljuttattak.

Az IMF szakértőinek január végi, magyarországi látogatása alapján készített jelentésben a valutaalap javított a magyar gazdaság növekedésére vonatkozó prognózisán: arra számítanak, hogy a bruttó hazai termék (GDP) 2014-es (előzetes adatok szerinti) 3,6 százalékos növekedése után 2015-ben 2,7, 2016-ban 2,3, 2017-ben pedig 2,2 százalékos GDP-növekedés várható. Az IMF tavaly októberi 7-i előrejelzése 2014-re 2,8 százalékos, 2015-re 2,3 százalékos bővülést jelzett előre.

A most közzétett jelentés megállapítja, hogy magyar gazdasági teljesítmény erőteljesen növekedett a támogató gazdaságpolitikának és a javuló üzleti környezetnek köszönhetően. Hozzátették, hogy mérséklődött a gazdaság sebezhetősége a tartósan magas folyó fizetési mérlegtöbblet, valamint például a devizaalapú hitelek forintosítása miatt.

Az eladósodottság mértéke azonban magas

- hangsúlyozza dokumentum -, így a törlesztési terhek a külföldi finanszírozástól való erős függőséggel és a gazdaság magas nyitott devizapiaci pozícióival együtt továbbra is komoly kockázatot jelentenek.

A 2014-es költségvetési hiány kisebb lett a vártnál az erősödő gazdasági teljesítménynek köszönhetően emelkedő adóbevételek, valamint a hatékonyabb adóbeszedés miatt, amit csak részben semlegesített a kiadások növekedése. A GDP-arányos államadósság kevéssel 77 százalék alá csökkent. 2015-ben 2,7 százalékos költségvetési hiány várható, ami a viszonylag kedvező ciklikus feltételek ellenére is semleges költségvetési politikára utal, ezért a GDP-arányos államadósság csak szerény mértékben csökkenhet.

A GDP-növekedés mérséklődik az előrejelzés szerint, részben az alacsonyabb belső fogyasztás és a beruházások alacsonyabb növekedési üteme miatt. A lakossági fogyasztás az eladósodottság csökkenésének, a monetáris lazításnak és a növekvő foglalkoztatásnak köszönhetően az idén tovább növekszik. Az infláció továbbra is nagyon alacsony lesz a potenciálistól elmaradó gazdasági teljesítmény és az alacsony importárak miatt.

A növekedési kilátások az IMF jelentése szerint középtávon meglehetősen visszafogottak, mivel a fogyasztás bővülését a lakossági adósságarány további csökkentésének a szükségessége korlátozza, az üzleti környezet kihívásai pedig a beruházások növekedését hátráltatják. A munkaképes korú lakosság aktivitási aránya növekszik, de még mindig viszonylag alacsony. Mindezeket a növekedési buktatókat általános versenyképességi hiányosságok tetézik azzal együtt, hogy az ország még mindig nem tűnik elég vonzó terepnek a közvetlen külföldi befektetésekhez - írták.

Az IMF a jelentésében üdvözli a gazdaságpolitikai intézkedéseknek és a javuló üzleti kondícióknak köszönhetően létrejött erőteljes magyar gazdasági növekedést, felhívja azonban a figyelmet arra, hogy a növekedési kilátások középtávon meglehetősen korlátozottak a magas eladósodottságból és a külföldi finanszírozási forrásokra való túlzott mértékű támaszkodásból fakadóan a gazdaságot továbbra is veszélyeztető kockázatok miatt.

Az IMF ezért középtávon a sérülékenységek kiküszöbölésére és növekedés ösztönzésére összpontosító intézkedéseket javasol

a gazdaságpolitika kiszámíthatóságának fokozásával, valamint az állam gazdasági szerepvállalásának a csökkentésével párhuzamosan. 

Az IMF üdvözli a kormány törekvését a költségvetési szigor megerősítésére és a kedvező külső kondíciókra való tekintettel a korábbinál ambiciózusabb adósságcsökkentő erőfeszítésekre bátorítaná. Javasolja a költségvetés kiadási szerkezete hatékonyságának a javítására összpontosító növekedés-ösztönző program, valamint az adórendszer ésszerűsítésének a folytatását, beleértve a szektoriális különadók fokozatos megszüntetését is. További erőfeszítéseket tart szükségesnek az IMF az áfa-csalások felszámolása és a szociális támogatások elosztása terén.

A jelentés szerint a jegybank monetáris politikája nagyban hozzájárult a gazdasági teljesítmény a javulásához. A tartósan dezinflációs folyamatok a monetáris lazítás óvatos folytatása mellett szólnak, különös tekintettel a lakosságnak a devizaárfolyam ingadozásokkal szemben ellenállóbbá vált pénzügyi helyzetére, valamint a külső kereslet gyengülésére.

A jegybanknak azonban készen kell állnia a monetáris szigorításra

- hangsúlyozta a jelentés -, mihelyt azt a külső kondíciók romlása szükségessé teszi. Az IMF egyúttal szükségesnek tartja a túlzott mértékű árfolyam ingadozások kivédéséhez és a pénzügyi stabilitás biztosításához szükséges mértékű devizatartalék fenntartását.

Az IMF üdvözölte a kormány kinyilvánított szándékát a bankokra kivetett különadók csökkentésére,

aggodalmát fejezte ki viszont a növekvő állami szerepvállalás miatt a bankszektorban.

Az IMF hangsúlyozta, hogy az ország növekedési potenciáljának teljes kiaknázásához átfogó szerkezeti reformok szükségesek. A foglalkoztatás növelésében elért eredményeket méltatva az IMF megjegyezte, hogy további erőfeszítéseket kell tenni a lakossági aktivitás fokozásában. Az IMF meggyőződése szerint mindezek a javaslatok a versenyképességet és az üzleti környezetet javító egyéb intézkedésekkel együtt ösztönző hatással lesznek a beruházások növekedésére és a lakossági fogyasztás bővülésére támaszkodó gazdasági növekedésre.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!