2016. február 10. 06:13

Összevetettük néhány kiemelkedő "fideszes" focibázis tavalyi TAO-részesedését és a települések költségvetését. Érdekes eredményekre jutottunk, hiszen több esetben is jóval több pénz jut a miniszterelnök kedvenc sportjára, mint mondjuk amennyi pénzt az önkormányzat köznevelés támogatása jogcímen kap.Szeretné, ha a cége versenyképesebb lenne, növekedni tudna, vagy a nemzetközi piacra kilépne?
Legyen ott az Mfor.hu KKV Növekedés konferencián 2018. március 27-én a Brody Studiosban, és ismerje meg vállalata lehetőségeit!
Előadók: Kovács Ákos (Vodafone), Rákossy Balázs, NGM államtitkár, Oszkó Péter (OXO Labs), Búza Éva (Garantiqa Zrt.), Bársony Farkas (AmCham), esettanulmányok: Márkus Attila, ügyvezető (Pressenger), Kovács Dániel, ügyvezető (Netpincér), Polgár Viktor, elnök (Insomnia Middle East), és sokan mások

2011 óta ha gomba módra nem is, de látványosan fejlődni kezdtek egyes kistelepülések, főleg a sportéletet, azon belül is a foci világát nézve. A kormányközeli kluboknak és egyesületeknek - működjenek azok bármilyen kis településen is - nagyon gyorsan tehetős támogatói akadtak, akik a TAO-rendszeren keresztül olykor milliárdokat csatornáznak a szervezetekhez. A TAO pedig akárhonnan is nézzük, mégis csak közpénznek tekinthető, röviden megfogalmazva ez ugyanis az az összeg, amit az adott társaság nem a költségvetésbe fizet be.

Azt, hogy mérjünk ezeknek az összegeknek a tényleges nagyságát, a focira fektetett hangsúly nagyságát, kiválasztottunk néhány vitathatatlanul kormányközeli klubot és egyesületet, majd az általuk kapott TAO-t összvetettük az adott településeknek juttatott köznevelési támogatással.

Felcsúton minden adott a focisták képzéséhez

A legújabb, évek óta csendben formálódó fideszes focibázisról pont múlt héten számoltunk be annak apropóján, hogy tavaly év végén az Emberi Erőforrások Minisztériuma sportpályák építésére és felújítására 335 millió forintos támogatást adott a Sajóvölgye Focisuli Sportegyesületnek, melyet két helyi fideszes alapított. Pont a TAO-rendszer elindulásának évében. Már egyébként az EMMI által adott 335 millió forintos egyszeri támogatás is óriási összegnek tekinthető, hiszen Putnok, ahol az egyesület be van jegyezve, a költségvetése szerint tavaly mindössze 166,7 millió forintos támogatásban részesült a közneveléssel összefüggésben.

Emellett TAO-ból a Sajóvölgye Focisuli és a helyi csapat, a Putnok VSE összesen 136,4 millió forintos TAO-támogatásban részesült.

A focibázis nevet méltán kaphajta meg a miniszterelnök által alapított Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, hiszen csak tavaly 1,7 milliárd forintnyi TAO-t szedett össze. Ezzel szemben az 1791 fős népességű Felcsút 52,7 millió forintot kapott tavaly köznevelésre.

A TAO-támogatásokban tavaly a második helyre került a fejlesztési miniszter, Seszták Miklós városának egyesülete, a Várda SE is, mivel 1,26 milliárd forint áramlott hozzájuk (sportszálló építésre). A nekik ígért egymilliárdos stadionra külön keret van az állami költségvetésben. Mindesetre már az 1,26 milliárd forint is 4,7-szerese annak, amit a város a köznevelésre kap. Tavalyi költségvetésük szerint erre a célra 267,1 millió forint jutott.

A NAV új vezére, Tállai Miklós városa is kamatoztatni tudta a kormányközeli ismertségét. A Mezőkövesd Zsóry ugyanis folyamatosan több százmilliót csippent le magának TAO-támogatás címén. Tavaly ez 427,3 millió forintra rúgott, amivel szemben a város a köznvelesére 222,7 milliós közpént kapott.

Őrült összegű TAO jut egy lakosra

Mivel a fent említett városok, települések nagyon széles skálán mozgó népességgel bírnak, ezért a lakosok számára vetítettük a támogatásokat.

A legtöbb TAO-pénz egy főre Felcsúton jutott tavaly, 992 100 forint fejenként, amivel szemben a köznevelési támogatás szinte elenyésző, mindössze 29 ezer forint lakosonként. A második legtöbb TAO-t elnyerő Kisvárdán egy főre 73 ezer forint jut, míg köznevelési támogatásként 15,5 ezer, ami az egyik legalacsonyabb fajlagos támogatás. Ennél kevesebb (Felcsút mellett) köznevelésre csak Mezőkövesden jut, 13,3 ezer forint lakosonként, ezzel párhuzamosan TAO-ból minden személyre 25,5 ezer forint esik.

Ilyen lesz a Videoton stadionja

Ahogy az a cikkünk elején és a grafikonon is látható, Putnokon megvan még az egyensúly, hiszen a 19,4 ezer forintos egy lakosra jutó TAO-val szemben fejenként 23,8 ezer forint a köznevelési támogatás. Igaz, ez csupán látszólagos egyensúly, hiszen ha beszámítjuk azt a szintén 335 milliós közpénzt, amit tavaly az EMMI juttatott a helyi egyesületnek, teljesen más eredményt kapunk.

Egy lakosra ugyanis 67,2 ezer forintnyi közpénz jut a TAO-ból, amivel szemben a köznevelési támogatás ennek már csak harmada.

Székely Sarolta
mfor.hu