<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Ha visszatekintünk a 2017-es évre, az elsők között juthat eszünkbe a nyári vizes vb, aminek köszönhetően sportnemzet lett hazánk. Az örömöt azonban volt, ami beárnyékolja.

A sport Orbán Viktor számára kiemelt jelentőségű terület, talán éppen ezért is minősítette stratégiai ágazatnak. Lassan véget nem érő listává növekszik az állami pénzből felhúzott stadionok, sportcsarnokok és egyéb létesítmények sora, ám most először valaminek talán haszna is volt. Nevezetesen idén Magyarország volt a házigazdája a FINA vizes világbajnokságnak, ami jelentősebb probléma és fennakadás nélkül sikerült lebonyolítani. Sőt, az esemény ideje alatt Forma 1-es futam is volt Mogyoródon, a két rendezvény együtt pedig egyes vélemények szerint "olimpiai terhelést" rótt Budapestre, ám még ez sem okozott gondokat.

Összesítésünk szerint a vizes világbajnokság nettó 108,5 milliárd forintos költséget jelentett a szervezési költségektől kezdve az uszodafelújításokon át egészen az ideiglenes létesítményekig. Ez azt jelenti, hogy a csecsemőtől az aggastyánig minden magyar állampolgárnak 11 034 forintjába került. Igaz, a kormány ennek töredékét ismerte el, álláspontjuk szerint ugyanis a vizes vb költségének csakis a szervezéssel és az ideiglenes létesítményekkel kapcsolatban felmerülő kiadások számolhatók el (utóbbi korábbi számításunk szerint közel 14 milliárdot jelent. A vizes vb miatt ugyanis olyan beruházások is megvalósultak, melyekre valamikor a jövőben sor került volna, de az esemény megfelelő indokot szolgáltatott a projektek előrehozásának, ilyen például a Duna Aréna vagy a Bibó István Szakkollégium. Utóbbit annyira pöpecre próbálták megcsinálni, hogy még az esemény után sem volt készen. Ám nem ez volt az egyetlen figyelemfelkeltő esemény: az amerikaiak például kibuktak a túl drágán kínált szállodai szobákon vagy az, hogy az egész esemény még hónapokkal a vége után is képes volt drágulni. Az utóbbival kapcsolatban a legutóbbi módosításról november 23-án számoltunk be.

Mindenesetre a vizes vb-t a gyermekbetegségek ellenére is sikerült nemzetközi elismerést bezsebelve zárni, ami távolabbi célokat is szolgálhatott volna, de...

Egyes állampolgárok tevékenységének eredményeként azonban álomgyilkosság történt Magyarországon 2017-ben. A Budapest ugyanis kénytelen volt visszalépni a 2024-es olimpia rendezési pályázattól egy lehetséges népszavazás hatására. Bár ez februári történés, a pályázatért felelős céget több százmillió forintért csak szeptembertől kezdték el végelszámolással megszüntetni, aminek eredményeként úgy lépünk át 2018-ba, hogy még mindig működik a Zrt.

Számos mém készült a témával kapcsolatban

Úgy tűnt tehát, mintha a kormány meghátrált volna és tartott volna attól, hogy kikérjék az állampolgárok véleményét is, logikusan végiggondolva ilyen történésekkel a hátunk mögött, sok esélye nem lett volna Budapestnek a sok tapasztalattal rendelkező, nálunk gazdagabb Párizzsal és Los Angeles-szel szemben. Utóbbi két városban ráadásul jóval magasabb az olimpiarendezés támogatottsága is az állampolgárok körében, ez pedig fontos szempont a NOB számára.

Szavaztak, visszaléptek

A kormány azonban nem adta fel olimpiarendezési szándékát, hiszen minden erejével azon volt, hogy valamilyen úton módon köze legyen egy ilyen gigantikus eseményhez. Éppen ezért ajánlotta fel, hogy szívesen besegít Ausztriának, ha indulnának és nyernének a 2026-os téli olimparendezésért folyó pályázaton. Az osztrákok azonban nem támogatják az indulást, így ezt is bebuktuk. Ekkor nálunk is lehetett volna rendezni a korcsolyaszámokat. 2021-re ugyanis bőven elkészül a 10 ezer férőhelyes ultramodern korcsolycsarnok 43 milliárd forintból.

Korcsolyázó központ 43 milliárdért

És ha már sportlétesítmények...

Idén sem állt meg a gőzhenger, újabb és újabb sportlétesítményekről számoltunk be mi is itt az mfor.hu oldalain, melyek sok-sok milliárd forintot emésztenek fel. Közülük is az összeg miatt a legkiemelkedőbb a Puskás-stadion, melynek számlája nettó 143 milliárd forintra rúghat majd. De legalább lesz hol megrendezni a 2020-as foci Európa-bajnokság ránk testált mérkőzéseit.

Uszodák, jégcsarnokok, stadionok, sportcsarnokok és sportparkok, minden egyes tételt felsorolni nem lenne lehetetlen, de a kormányzati elkötelezettség az ilyen építmények iránt megkérdőjelezhetetlen. Ha a jelenlegi kormány behúzza a jövő évi választásokat is, szinte biztosak lehetünk abban, hogy a sportba további milliárdok fognak ömleni. Elvégre egy sportnemzet nem hagyhatja jelentős forrás nélkül a sportot.

Székely Sarolta
mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.