TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Most induló sorozatunkban a kontrolling-számvitel területen kívánunk gyakorlati, a mindennapi munka során használható tanácsokat adni magánszemélyeknek, illetve vállalatoknak. Elsőként annak néztünk utána, melyek azok az információk, amelyeket a számlán szövegesen is fel kell tüntetni.

Egyéb törvényi előírások a számlákon szerepeltetendő adatokra

Egyéb törvényi előírások a számlákon szerepeltetendő adatokra

A számviteli törvény a közvetített szolgáltatások esetén előírja, hogy a közvetítés tényének a számlából egyértelműen megállapíthatónak kell lennie. Emiatt a közvetített szolgáltatást tartalmazó számlákon "közvetített szolgáltatást tartalmaz" szövegrészt kell feltüntetni. Mivel az alvállalkozói teljesítést közvetített szolgáltatásként lehet kezelni, ezért célszerű a számlán az "alvállalkozói teljesítést tartalmaz" szövegrész feltüntetése.

A jövedéki termékekről kiállított számlákra is külön előírások vonatkoznak:

  • A jövedéki engedélyes kereskedőnek jövedéki engedélye számát minden esetben fel kell írnia.
  • Ha jövedéki engedélyes kereskedő szintén jövedéki engedélyes kereskedőnek szállít, akkor a vevő jövedéki engedélye számát és annak működési engedélye számát is szerepeltetni kell a számlán.
  • Ha jövedéki engedélyes kereskedő nem jövedéki engedélyes kereskedőnek vagy vendéglátóipari egységnek szállít, akkor csak a vevő működési igazolványának számát kell feltüntetni.
  • Ha dohányterméket értékesít jövedéki kereskedő kiskereskedőnek vagy vendéglátó egységnek, akkor a számlán a dohányáru eladási árának is szerepelnie kell.
  • A fűtőolaj mezőgazdasági őstermelőnek történő értékesítése esetén a vevő őstermelői igazolványának számát fel kell tüntetni.
  • A nem jövedéki engedélyes kereskedelmi tevékenység esetén - ha a vevő számlát vagy egyszerűsített számlát kér - a "továbbértékesítés esetén a jövedéki termék származásának igazolására nem alkalmas" szövegrésznek is szerepelnie kell a számlán.

A környezetvédelmi termékdíj mértékét és összegét tételenként, illetve összesen a számlában vagy a számla mellékletében kell feltüntetni.

Egyes számlán szerepeltetendő igazolásokat a személyi jövedelemadóról szóló törvény is előír:

  • A felnőttképzésről szóló törvény szerinti felnőttképzési szerződés alapján az adóévben fizetett képzési díjról kiállított számlában fel kell tüntetni az igazolás kiadásának tényét.
  • A "Sulinet" keretében történő értékesítésről kiállított számlára a számla kiállítójának rá kell vezetnie az igazolás kiadásának tényét.
  • Minden egyéni vállalkozó által kiállított számlában szerepeltetni kell az egyéni vállalkozó vállalkozói igazolványának számát (vagy az ennek megfelelő más azonosítót, például ügyvédeknél az ügyvédi kamarai igazolvány számát).

A mezőgazdaságban felhasznált gázolaj utáni jövedékiadó-visszatérítés feltétele, hogy a szolgáltató szerepeltesse a tényleges üzemanyag felhasználás mértékét és összegét a gépi bérmunka igénybevételéről saját nevére szóló számlában.

Fontos kiegészítés

Valamennyi - a számlában szerepeltetendő - adatnak és szövegnek a számla számítógéppel vagy elektronikus úton történő előállítása esetén eredetiben kell rajta lennie. Nem fogadható el, ha a szöveget a számítógéppel előállított számlára utólag kézzel írják rá.

Kerekes Anikó

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.