2015. február 14. 07:40

Megvonta Ausztriától a lehetséges legjobb, "AAA" államadós-besorolást a Fitch Ratings, egyebek mellett azzal a véleményével indokolva a lépést, hogy az általa eddig vártnál magasabban tetőzik majd az osztrák államadósság-ráta, és az osztrák pénzügyi szektorra kockázatot jelenthet az orosz-ukrán konfliktus.

A nemzetközi hitelminősítő pénteken késő este, az európai és az amerikai piaci zárások után Londonban bejelentette, hogy az eddigi "AAA"-ról egy fokozattal "AA plusz"-ra rontotta Ausztria hosszú futamidejű hazai és külső szuverén adósságának besorolását.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül már csak a Moody's Investors Service tartja nyilván az osztrák szuverén adósságot a legmagasabb - e cég módszertanában "Aaa"-val jelölt - osztályzattal. A Standard & Poor's már 2012-ben megvonta Ausztriától az "AAA" államadós-osztályzatot.

A Fitch pénteki lépése nyomán Ausztria az intézményi befektetők szempontjából kikerült az "AAA/Aaa" kategóriából. A befektetési alapok ugyanis általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzata alapján határozzák meg, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós melyik besorolási sávba tartozik.  

A Fitch Ratings a pénteki osztrák leminősítés tényezői között említette, hogy az osztrák bankok kelet-európai kitettsége sebezhetővé teszi az osztrák pénzügyi rendszert az orosz-ukrán konfliktus esetleges újabb fellángolásától.

A hitelminősítő adatai szerint az osztrák bankok követelésállománya Közép-, Kelet- és Délkelet-Európával szemben a tavalyi harmadik negyedévi állapot alapján 194 milliárd euró volt; ez az osztrák hazai össztermék (GDP) 59 százaléka. Ebből a követelésállományból 18 milliárd euró - az éves osztrák GDP-érték 5,5 százaléka - Oroszországgal és Ukrajnával szemben áll fenn.

Az Európai Unió 15 régebbi tagállam közül Ausztria bankrendszerének a legnagyobb a kitettsége a közép-, kelet- és délkelet-európai gazdaságokban; a tizenötök összesített térségi követeléseinek 20 százaléka jut az osztrák bankokra - áll a Fitch Ratings elemzésében.

A cég azonban a leminősítés legfőbb tényezői között azt a felülvizsgált előrejelzését emelte ki, hogy a GDP-arányos osztrák államadósság-ráta 89 százalék körül - a ház korábbi előrejelzését meghaladó szinten - fog tetőzni az idén, és ez magasabb a Fitch által "AAA" osztályzattal ellátott összes szuverén adós államadósság-rátájánál, az Egyesült Államokat kivéve.

A Fitch Ratings felidézi, hogy már korábban a 80-90 százalékos sávban határozta meg az "AAA" besorolással általa még összeegyeztethetőnek tartott államadósság-ráta felső határát, és ehhez is azt a feltételt szabta, hogy az adott ország adósságrátájának erről a szintről egyértelműen lefelé tartó pályára kell kerülnie.

Ausztria adósságdinamikája azonban rövid idő alatt jelentősen romlott: a Fitch alig 18 hónappal ezelőtt még 75 százalékon várta az osztrák államadósság-ráta tetőzését 2013-2014-ben, és azzal számolt, hogy ez az adósságmutató 2017-re 70 százalék körüli szintre csökken - áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings jelenlegi alapeseti előrejelzése szerint az osztrák államadósság-ráta 2017-ben is még 86 százalék közelében jár majd.

A romló adósságdinamika okai között a cég a bankok átstrukturálásának államháztartási hatásait, a vártnál magasabb államháztartási hiányokat és a gyengébb nominális GDP-növekedést emelte ki.

MTI