2014. november 29. 09:25

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint a Fitch hitelminősítő intézet elismerte az elmúlt évek pozitív folyamatait azzal, hogy stabil kilátással erősítette meg Magyarország eddigi adósbesorolását.

A tárca közleményében kiemeli: a Fitch kedvezőnek ítéli a magyar gazdaság növekedési kilátásait, a munkapiaci folyamatokat, valamint az ország egyensúlyi mutatóit, melyek segítik a külső adósság leépítését, ezáltal csökkentik az ország sérülékenységét. Továbbá a hitelminősítő pozitívként értékeli a "rossz bank" felállítását, valamint azt, hogy a jelenlegi adósmentő program javítja a háztartások helyzetét.

Hozzátették, hogy a növekedés szempontjából ugyanakkor a Fitch kockázatnak látja az orosz-ukrán válság negatív hatását a magyar exportra.

Összességében a Fitch a minősítés kedvező irányú változását helyezi kilátásba, amennyiben a külső eladósodottság és az államadósság csökkenése, valamint utóbbi devizaarányának mérséklődése tartós és folyamatos marad - állapítja meg az NGM.

A Nemzetgazdasági Minisztérium meggyőződése, hogy a magyar gazdaság teljesítményét a hitelminősítő intézetek besorolási döntésüknél is belátható időn belül figyelembe veszik. A magyar gazdasági mutatók trendszerű javulását a piaci szereplők döntéseikben már folyamatosan visszaigazolják, nyilvánvalóan a hitelminősítők is követni fogják példájukat - áll a tárca közleményében.

A Fitch Ratings pénteken késő este közölte, hogy megerősítette Magyarország államadós-osztályzatait, a besorolások kilátása továbbra is stabil. A nemzetközi hitelminősítő jelenleg "BB plusz" osztályzattal tartja nyilván a hosszú lejáratú szuverén magyar devizaadósságot; ez a besorolás egy fokozattal elmarad a befektetési ajánlású kategória alsó szélétől. A Fitch besorolási listáján a forintban kibocsátott hosszú futamú államadósság minősítése ennél egy osztattal jobb, "BBB mínusz".

A Fitch Ratings a döntéssel erre az évre lezárta a magyar adósosztályzat felülvizsgálati ciklusát. A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service és a Standard & Poor's 2014-es menetrendjében sem szerepel már Magyarország besorolásainak további vizsgálata. (Lásd: Mindhárom nagy hitelminősítőnél bóvli maradtunk 2014-ben)

MTI