3p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Noha a második negyedévben három hónap alatt produkált gazdasági teljesítmény Európa élére kvalifikálta Magyarországot, az éves bázisú adatunk már csak a középmezőnybe jó.

Tavaly hazánk egyik erőssége volt az uniós szinten is kimagasló gazdasági növekedés, amiben vitathatatlanul szerepet játszott az uniós pénzek felpörgetett lehívása és felhasználása is. Most azonban ezzel már nehezen tud kampányolni a kormány, hiszen az uniós ciklusváltás hatásai igencsak megérződnek a gazdaság idei teljesítményén, noha az első negyedév csalódást keltő adata után az április-júniusi számok már sokkal örömtelibbek és bizakodásra adnak okot.

Uniós szinten azonban jelenleg már csak a 3 hónap alatt mutatott teljesítményünk elég a dobogóra, az éves bázisú változás mindössze a középmezőnyhöz elég. Ahogy arról az mfor.hu is beszámolt délelőtt, az előző negyedévhez képest a magyar gazdaság 1,1 százalékos növekedést mutatott, ami a második legjobb az adatokkal rendelkező tagállamok sorában. Ennél jobban egyedül Románia produkált, 1,5 százalékos pluszt mutatott fel. A dobogó harmadik fokát megosztva két régiós ország, Lengyelország és Szlovákia szerezte meg 0,9-0,9 százalékos plusszal (szerk.: a cseh adat sem negyedéves, sem pedig éves bázison nem áll még rendelkezésre).

A rangsor másik végén az osztrák, az olasz és francia gazdaság áll, mely pont ugyanolyan teljesítményt mutatott, mint az első negyedévben.

Éves bázison középszerűek vagyunk

Már-már csalódástkeltő az éves bázisú adatunk nagysága uniós viszonylatban, hiszen a magyar 1,7 százalékos növekedés a 12. helyre tudta rangsorolni az országot (nem mellesleg ez pont megegyezik a legfőbb exportpartnerünk, Németország teljesítményével). Az élen ezúttal is Románia áll rekordszintű, 5,9 százalékos növekedéssel, ilyen mértékűre keleti szomszédunk esetében nem volt példa az elmúlt egy évben. Ráadásul tagállami viszonylatban is kiemelkedik, hiszen a második helyet elfoglaló szlovák gazdaság "csak" 3,7 százalékos bővülést tudott összehozni a tavalyi második negyedévhez képest. A dobogó harmadik fokára a spanyol gazdaság került 3,2 százalékos növekedéssel. A régiónkhoz tartozó Lengyelország 3 százalékos pluszt tudott felmutatni a második negyedévre. Ez egyben azt is jelenti, hogy várhatóan a régiós éllovas szerepét a sereghajtóéra cseréltük. 

A rangsor másik végén a görög gazdaság szerepel 0,7 százalékos zsugorodással, előtte Észtország szerepel 0,5 százalékos bővüléssel, amit a lett és az olasz gazdaság előz meg egyaránt 0,7 százalékos plusszal.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!