4p

A Nitrogénművek sikeres kötvénykibocsátásán felbuzdulva a jövőben több hazai közepes és nagyvállalat választhatja ezt a finanszírozási formát – mondta az mfor.hu kérdésére a BNP Paribas Magyarország vállalati és tranzakciós finanszírozásért felelős ügyvezető igazgatója. Sziráki Edit szerint van igény a feltörekvő piaci kötvények iránt, csak az kell, hogy a magyar cégek is elhiggyék, hogy vonzók lehetnek külföldi befektetők számára. Mfor.hu-háttér.

„A közelmúltban bocsátott ki 50 millió euró (mintegy 13,5 milliárd forint) értékben eurókötvényeket a péti Nitrogénművek, ez volt az első ilyen jellegű kibocsátás a magyar középvállalatok körében. A sikeres kibocsátás a többi magyar cég számára is jelzésértékű lehet" – mondta az mfor.hu kérdésére Sziráki Edit, a BNP Paribas Magyarország vállalati és tranzakciós finanszírozásért felelős ügyvezető igazgatója. A jegyzés zártkörű volt, azaz a lebonyolító előre felkereste a nyugat-európai nagybefektetőket. A BNP Paribas szakembere hozzátette: jelenleg is tárgyalnak több magyar céggel kötvénykibocsátásról, ezek különböző stádiumban vannak.

Van igény a magyar kötvényekre

A részben vagy egészében állami tulajdonú vállalatoknak könnyebb dolguk van a finanszírozás tekintetében, a magántulajdonú cégek számára azonban a banki hitel mellett egyre inkább a kötvény- vagy a részvénypiac jelenthet megoldást – véli Sziráki Edit. Szerinte viszonylag szűk kört érinthet Magyarországon egy esetleges devizakötvény-kibocsátás, de azért van jó pár olyan cég, amely kiléphet a nemzetközi piacra. Példaként említette a nagy beruházásigényű energetikai szektort. „Van érdeklődés a fejlődő piacok iránt a befektetők részéről, ám fontos, hogy a magyar vállalatok is elhiggyék, hogy vonzó lehet a kötvényük" – vélekedik a BNP Paribas ügyvezető igazgatója.

Sziráki Edit szerint Nyugat-Európában egy kötvénykibocsátás esetén a papírok értékelése vállalatfüggő, egyedileg értékelik a vállalatokat. Az elérhető hozam általában a konkrét vállalat megítélésétől és az aktuális piaci hangulattól függ, az adott ország kockázati megítélése viszont csak mérsékelten befolyásolja. „A legtöbb intézményi befektetőnek megvan a befektetési politikája arról, milyen eszközök mekkora súllyal lehetnek a portfóliójukban. Gyakran a teljes feltörekvő térséget egy kalap alá veszik Közép- és Kelet-Európától például Afrikáig" – mondta.

Sziráki Edit kiemelte: szerveztek kibocsátást lengyel cégnek is, nem tapasztaltak hátrányos megkülönböztetést a magyar vállalatokkal szemben. A szektorokat illetően nincsenek komoly preferenciáik a befektetőknek, inkább elutasított iparágak vannak a jelenlegi helyzetben, nehéz például egy építőipari cég vagy egy ingatlanfejlesztő esetében komoly keresletet találni a kötvényekre.

Most is van kereslet, de talán érdemes kivárni

A BNP Paribas vállalati és tranzakciós finanszírozásért felelős ügyvezető igazgatója szerint a jelenlegi bizonytalan gazdasági helyzetben is van igény a magyar vállalati kötvények iránt, ugyanakkor a hangulat miatt magasabb hozamot kell fizetni. Éppen ezért most azt javasolják a cégeknek, hogy készüljenek fel a kibocsátásra, mivel gyakran adódik egy néhány hetes nyugodtabb időszak, amikor ki lehet lépni a piacra, azonban ha nincs égetően szükségük a forrásra, akkor inkább várjanak ki.

Sziráki Edit szerint megjósolhatatlan, hogyan fognak reagálni a befektetők arra, ha kiderül, hogy ismét recesszióba csúszik a világgazdaság. A válság elején megijedtek a piacok, azonban a fejlődő piaci cégeknél továbbra is vannak beruházásigények. "Egy újabb leszálló ág nem feltétlenül dönti össze a piacot, az lesz majd a kérdés, milyen áron érdemes a cégeknek kötvényeket kibocsátani" – véli a BNP Paribas vállalati és tranzakciós finanszírozásért felelős ügyvezető igazgatója.

Beke Károly

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!