TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. május 9. 02:04

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint a hazai tényezők által táplált inflációs nyomás valószínűleg továbbra is alacsony, tekintettel a változatlanul "nagyon gyenge" belső keresletre. Ez azt is jelenti, hogy jegybanki kamatemelésekkel nem lehetne hatékonyan csökkenteni az inflációs ütemet.

A Goldman Sachs (GS) szakértői 4,7 százalékos éves összevetésű inflációt várnak áprilisról a 4,5 százalékos márciusi tizenkét havi ütem után. A ház szerint az általa várt gyorsulást elsősorban az élelmiszerekben, valamint az energia- és üzemanyagárakban mutatkozó kínálati oldali ársokkok okozzák.

A GS londoni elemzői szerint ugyanakkor a hazai tényezők által táplált inflációs nyomás valószínűleg továbbra is alacsony, tekintettel a változatlanul "nagyon gyenge" belső keresletre. Ez azt is jelenti, hogy jegybanki kamatemelésekkel nem lehetne hatékonyan csökkenteni az inflációs ütemet - vélték a Goldman Sachs szakértői. A GS elemzői viszont kiemelték, hogy a forint január vége - a legutóbbi negyed százalékpontos MNB-kamatemelés - óta 3,3 százalékot erősödött az euróval szemben, és ez valamelyest ellensúlyozza a külső árnyomást.

A Goldman Sachs szerint pénzügyi stabilitási szempontból sincs szükség az MNB és az euróövezeti jegybank (EKB) kamatkülönbözetének szélesítését célzó magyarországi pénzügypolitikai szigorításra, még az EKB kamatemelése után sem, tekintettel arra, hogy a magyar gazdaság kockázati megítélése javul. Ezt tükrözik a forint kisebb mértékű árfolyamkilengései, valamint a magyar szuverén adósságtörlesztési kockázatokra köthető származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) csökkenő díjszabásai.

A GS londoni elemzői mindezek alapján azzal számolnak, hogy a magyar jegybank az idei év végéig nem módosítja alapkamatát. A cég ugyanakkor azt sem zárja ki, hogy ha a kínálati oldali ársokkok hatásai a vártnál hamarabb enyhülnek, akkor az MNB rászánja magát egy kamatcsökkentésre.

Az idei első negyedévi növekedési adatról szóló, ugyancsak a héten esedékes előzetes becsléssel kapcsolatban a Goldman Sachs szakértői azt jósolják, hogy a hazai össztermék növekedési üteme szekvenciális alapon jelentősen élénkült a "gyenge" tavalyi negyedik negyedévhez képest. A GS előrejelzése negyedéves összevetésben - szezonális és munkanap-kiigazítással számolva - 0,8 százalékos idei első negyedévi GDP-növekedést valószínűsít a tavalyi utolsó három negyedév ugyanígy számolt 0,2 százalékos növekedése után. A Goldman Sachs elemzőinek számításai szerint ez - szezonális kiigazítás nélkül - 2,0 százalékos éves összevetésű gazdasági növekedésnek felelne meg a tavalyi utolsó három hónapban mért 1,9 százalékos éves növekedés után.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is 4,7 százalékos éves inflációt várnak áprilisról, elsősorban az élelmiszer-áremelkedések hatására. A ház szerint valószínű, hogy a maginfláció is gyorsult a feldolgozott élelmiszerekből és az energiaárakból eredő, folytatódó átszűrődő hatás miatt. A JP Morgan londoni szakértői azzal számolnak, hogy az éves összevetésű magyarországi infláció 2011 végéig 4 százalék felett marad.

A cég szerint az idei első negyedévi magyarországi GDP-növekedés elérhette akár a 2,5 százalék körüli éves ütemet is. A JP Morgan valószínűsíti, hogy a gazdasági növekedés gyorsulásában most már a belső fogyasztási értékesítés is fontos szerepet játszott, a személyi jövedelemadó-csökkentések hatására. Hozzátették ugyanakkor, hogy a havi adatokból megítélhetően a nettó export továbbra is jelentős tényezője maradt a növekedésnek. A JP Morgan elemzőinek távlati előrejelzése MNB-kamatszigorítással számol: a cég várakozása szerint a magyar jegybank az idei negyedik negyedévben végrehajt egy negyed százalékpontos kamatemelést, és a jelenleg 6,00 százalékos alapkamat 2012 végéig 7,00 százalékra emelkedik.

A Barclays Capital szerint a múlt havi magyarországi infláció éves összevetésben számolva valószínűleg stagnált, vagyis 4,5 százalékos lehetett. A ház ugyanakkor a többi londoni prognózisnál is derűlátóbb előrejelzést adott a gazdasági növekedésre: a Barclays Capital londoni elemzői éves összevetésben "robusztus", 2,8 százalékos első negyedévi GDP-növekedést jósoltak, kiemelve, hogy a legutóbbi magyarországi ipari beszerzési menedzserindex (PMI) "nagyon erős" volt, és ennek megfelelően valószínűleg folytatódott az ipari termelés - márciusban is már "tempós" - növekedése. A feldolgozószektor aktivitását mérő átfogó mutató a múlt hónapban 3,1 ponttal a már erőteljes növekedést jelző 56,9-re emelkedett, és ezt más nagy londoni házak is kiemelkedő eredménynek minősítették.

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.