4p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint a hazai tényezők által táplált inflációs nyomás valószínűleg továbbra is alacsony, tekintettel a változatlanul "nagyon gyenge" belső keresletre. Ez azt is jelenti, hogy jegybanki kamatemelésekkel nem lehetne hatékonyan csökkenteni az inflációs ütemet.

A Goldman Sachs (GS) szakértői 4,7 százalékos éves összevetésű inflációt várnak áprilisról a 4,5 százalékos márciusi tizenkét havi ütem után. A ház szerint az általa várt gyorsulást elsősorban az élelmiszerekben, valamint az energia- és üzemanyagárakban mutatkozó kínálati oldali ársokkok okozzák.

A GS londoni elemzői szerint ugyanakkor a hazai tényezők által táplált inflációs nyomás valószínűleg továbbra is alacsony, tekintettel a változatlanul "nagyon gyenge" belső keresletre. Ez azt is jelenti, hogy jegybanki kamatemelésekkel nem lehetne hatékonyan csökkenteni az inflációs ütemet - vélték a Goldman Sachs szakértői. A GS elemzői viszont kiemelték, hogy a forint január vége - a legutóbbi negyed százalékpontos MNB-kamatemelés - óta 3,3 százalékot erősödött az euróval szemben, és ez valamelyest ellensúlyozza a külső árnyomást.

A Goldman Sachs szerint pénzügyi stabilitási szempontból sincs szükség az MNB és az euróövezeti jegybank (EKB) kamatkülönbözetének szélesítését célzó magyarországi pénzügypolitikai szigorításra, még az EKB kamatemelése után sem, tekintettel arra, hogy a magyar gazdaság kockázati megítélése javul. Ezt tükrözik a forint kisebb mértékű árfolyamkilengései, valamint a magyar szuverén adósságtörlesztési kockázatokra köthető származékos biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) csökkenő díjszabásai.

A GS londoni elemzői mindezek alapján azzal számolnak, hogy a magyar jegybank az idei év végéig nem módosítja alapkamatát. A cég ugyanakkor azt sem zárja ki, hogy ha a kínálati oldali ársokkok hatásai a vártnál hamarabb enyhülnek, akkor az MNB rászánja magát egy kamatcsökkentésre.

Az idei első negyedévi növekedési adatról szóló, ugyancsak a héten esedékes előzetes becsléssel kapcsolatban a Goldman Sachs szakértői azt jósolják, hogy a hazai össztermék növekedési üteme szekvenciális alapon jelentősen élénkült a "gyenge" tavalyi negyedik negyedévhez képest. A GS előrejelzése negyedéves összevetésben - szezonális és munkanap-kiigazítással számolva - 0,8 százalékos idei első negyedévi GDP-növekedést valószínűsít a tavalyi utolsó három negyedév ugyanígy számolt 0,2 százalékos növekedése után. A Goldman Sachs elemzőinek számításai szerint ez - szezonális kiigazítás nélkül - 2,0 százalékos éves összevetésű gazdasági növekedésnek felelne meg a tavalyi utolsó három hónapban mért 1,9 százalékos éves növekedés után.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlegének elemzői is 4,7 százalékos éves inflációt várnak áprilisról, elsősorban az élelmiszer-áremelkedések hatására. A ház szerint valószínű, hogy a maginfláció is gyorsult a feldolgozott élelmiszerekből és az energiaárakból eredő, folytatódó átszűrődő hatás miatt. A JP Morgan londoni szakértői azzal számolnak, hogy az éves összevetésű magyarországi infláció 2011 végéig 4 százalék felett marad.

A cég szerint az idei első negyedévi magyarországi GDP-növekedés elérhette akár a 2,5 százalék körüli éves ütemet is. A JP Morgan valószínűsíti, hogy a gazdasági növekedés gyorsulásában most már a belső fogyasztási értékesítés is fontos szerepet játszott, a személyi jövedelemadó-csökkentések hatására. Hozzátették ugyanakkor, hogy a havi adatokból megítélhetően a nettó export továbbra is jelentős tényezője maradt a növekedésnek. A JP Morgan elemzőinek távlati előrejelzése MNB-kamatszigorítással számol: a cég várakozása szerint a magyar jegybank az idei negyedik negyedévben végrehajt egy negyed százalékpontos kamatemelést, és a jelenleg 6,00 százalékos alapkamat 2012 végéig 7,00 százalékra emelkedik.

A Barclays Capital szerint a múlt havi magyarországi infláció éves összevetésben számolva valószínűleg stagnált, vagyis 4,5 százalékos lehetett. A ház ugyanakkor a többi londoni prognózisnál is derűlátóbb előrejelzést adott a gazdasági növekedésre: a Barclays Capital londoni elemzői éves összevetésben "robusztus", 2,8 százalékos első negyedévi GDP-növekedést jósoltak, kiemelve, hogy a legutóbbi magyarországi ipari beszerzési menedzserindex (PMI) "nagyon erős" volt, és ennek megfelelően valószínűleg folytatódott az ipari termelés - márciusban is már "tempós" - növekedése. A feldolgozószektor aktivitását mérő átfogó mutató a múlt hónapban 3,1 ponttal a már erőteljes növekedést jelző 56,9-re emelkedett, és ezt más nagy londoni házak is kiemelkedő eredménynek minősítették.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!