2p

Nem fogják tudni működtetni az úgynevezett Eastring (Keleti gyűrű) gázvezetéket orosz gáz nélkül, vélekednek orosz energetikai szakértők.

Szijjártó Péter magyar külügyminiszter és Peter Ziga szlovák gazdasági miniszter október végén szándéknyilatkozatot írt alá Szlovákia és Magyarország közötti gázvezeték építéséről, mely az úgynevezett Keleti Gyűrű (Eastring) részeként csökkentené a kelet- és dél-kelet-európai országok orosz gázfüggőségét. Legalábbis a szlovák és a magyar kormány tervei szerint. Orosz szakértők szerint azonban ez az elképzelés irreális, orosz gáz nélkül nem fog működni a vezeték.

Szergej Pravosudov, a moszkvai székhelyű Nemzeti Energia Intézet vezetője szerint kérdéses, hogy mivel fogják megtölteni a vezetéket, ha nem orosz gázzal. Azerbajdzsán 1 milliárd köbméter gázt már elígért Görögországnak, további egyet pedig Bulgáriának, így Szerbiának és Magyarországnak már nagyon kevés esélye van az azeri energiára.

A lengyel illetve horvát LNG terminállal pedig nincs szerződése az érintett országoknak, ráadásul az LNG gáz az esetek többségében amúgy is drágább a vezetékesnél. Márpedig a Keleti Gyűrű menti országok, így Szerbia, Bulgária és Románia sem olyan gazdag ország, hogy megengedhesse magának az LNG-t, vélekedik Pravosudov.  Szerinte így az oroszon kívül nincs más, megfizethető forrás, tehát ha a gázvezeték tulajdonosai nem akarnak üres vezetéket üzemeltetni, akkor kénytelenek lesznek Moszkvához fordulni.

A Keleti Gyűrű tervet egyébként Szlovákia kezdeményezte 2014-ben, amikor kiderült, hogy Oroszország eláll a Déli Áramlat megépítésétől. Ha tervük valóra válik, akkor Szlovákia maradhat továbbra is a legtöbb gázt szállító ország Európában.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!