Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Azt hiszem az új magyar devizarezsim neve a kúszó leértékelés lehetne leginkább.

Talán van még aki emlékszik a Bokros-csomag utáni nagyon sikeres csúszó leértékelés rendszerére, amely Surányi György jegybankelnöksége alatt hozzájárult a hazai gazdaság stabilizálásához. Ennek lényege az volt, hogy (egy szűk sávon belül) naponta előre meghatározott ütemben leértékelték a forintot: 

http://www.mnb.hu/Statisztika/statisztikai-adatok-informaciok/adatok-idosorok/vi-arfolyam/ftleert-2003

A hazai árfolyamrendszer azonban megváltozott. 1995-től szinte folyamatosan a forint helyzete volt többé-kevésbé rögzített, ezért a kamatoknak kellett a nemzetközi és hazai folyamatok változásainak hatására mozognia. Mára azonban új gazdaságpolitikai prioritás van, a kamatszint alacsonyan tartása vált legfontosabbá, ezért a forintnak kell mozogniamondhatni rajta csattan az ostor. A forint az alacsony kamatszintnek köszönhetően lassú leértékelődő pályán van, miközben ezt a lassú, "kúszó" leértékelődést a nemzetközi hangulatnak megfelelően kisebb-nagyobb fel-le mozgások tarkítják.

Míg korábban devizánk stabilan tartása érdekében jelentős kockázati prémiumot fizettünk az (elsősorban külföldi) befektetőknek, erre az "új" MNB egyre kevésbé hajlandó. Ebből következik, hogy a forint véleményem szerint a következő években is - hacsak nem lesz újabb monetáris politikai rezsimváltás - a lassú oldalazó gyengülési pályát fogja bejárni. Ez az új rendszer némi inflációt is fog importálni, várhatóan éves 3-4% közötti infláció lesz 3-4% körüli kamatszinttel, azaz az elmúlt évektől eltérően nem lesz reálkamat. Ebben a helyzetben tehát továbbra is a devizás kötvények/államkötvények tűnnek a legjobb döntésnek, amivel vásárlóerőnket megőrizhetjük... 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

 

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.

 

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.