4p

Az Alkotmányban kellene meghatározni a felső államadósság-korlátot Magyarországon, mert ez rögzítené megfelelő erővel a költségvetési politikát - vélekedtek csütörtöki helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők.

A Bank of America-Merrill Lynch szakelemzői felidézik, a háromezer milliárd forintnyi - a hazai össztermék (GDP) 11 százalékának megfelelő - magánnyugdíj-pénztári vagyon zöme februártól visszakerül állami kezelésbe, és ennek jelentős részét várhatóan az államadósság csökkentésére fordítják.

A ház szerint azonban az egyszeri adósságcsökkentésből eredő előnyök rövid életűnek bizonyulhatnak valamely erőteljes költségvetéspolitikai rögzítő tényező nélkül. Ebből a szempontból a BofA Merrill Lynch Global Research londoni elemzői "üdvözlendőnek" tartanák a GDP-arányos adósságráta "erős alkotmányos korlátozását".

A cég szerint továbbra is sok a bizonytalanság a februárban esedékes konszolidációs program részleteit illetően. A ház elemzői közölték azonban: nem zárják ki, hogy Orbán Viktor miniszterelnök "meglepi" a piacot egy olyan intézkedéssel, amely - 5-7 évnyi bevezetési időt engedve - 60 százalékos felső határt szabna a GDP-arányos adósságrátára.

A BofA Merrill Lynch Global Research szakértői szerint ez "ambiciózus, de nem lehetetlen" célkitűzés lenne,  ha megfontolt kiadáskezelési politika kapcsolódik hozzá.

A cég szerint ugyanakkor "nem lenne kívánatos", ha - amint azt "egyes tisztviselők felvetették" - a kormány azonnali adósságcsökkentési céllal idő előtt visszafizetné a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) a pénzügyi válság legrosszabb időszakában felvett bankszektor-támogató hitelrészt, mivel ez a devizatartalékokat csökkentené.

Az utóbbi napokban más nagy londoni házak is kidolgoztak lehetséges forgatókönyveket a februárra várt konszolidációs intézkedéscsomag mibenlétére és várható hatásaira.

A BNP Paribas bankcsoport szakértői e héten ismertetett tanulmányukban olyan modellt dolgoztak ki, amelyben a csomag 70 százalékát adnák a szerkezeti jellegű kiadáscsökkentések, a bevételnövelő intézkedések zöme pedig új "zöld adókból" eredne.

Egy ilyen csomaggal a BNP Paribas elemzői szerint az idén a hazai össztermék 3 százaléka alá, 2012-ben pedig 1,5 százaléknál is kevesebbre lehetne csökkenteni az államháztartási hiányt.

A közadósság-ráta is ütemesen tovább csökkenhetne, 2013-ra 67 százalék körüli szintig, elsősorban a 2011-2013-as időszakban 3,0 százalék körüli átlagszint környékén mozgó GDP-arányos elsődleges költségvetési többlet révén - állt a tanulmányban.

Ennek a forgatókönyvnek a "nyilvánvaló előnye" a ház szerint az lenne, hogy szerkezeti jelleggel, fenntartható módon csökkentené az államháztartási hiányt.

A BNP Paribas szerint ha ez bekövetkezik, a hitelminősítők az idei év későbbi szakaszában a jelenlegi - leminősítés lehetőségére utaló - negatívról várhatóan stabilra javítják a magyar adósosztályzatokra érvényben tartott kilátást.

Valamivel óvatosabb előrejelzést adott a várható magyarországi költségvetési intézkedésekről a Capital Economics. A cég szakértői szerint három lehetőség van: az első, leginkább piacbarát forgatókönyv az lenne, ha a kormány átfogó költségvetési csomagot jelentene be, amelynek mérete nagyjából megfelel a várakozásnak, és amely kezeli Magyarország alapvető költségvetési gyengeségeit.

Ennél kedvezőtlenebb lenne egy olyan csomag, amely "méretes" ugyan, de kevésbé kézzelfogható - például hatékonyságjavító jellegű - lépéseket tartalmaz.

A legrosszabb forgatókönyv az lenne a Capital Economics londoni elemzői szerint, ha a magyar kormány a vártnál kisebb méretű konszolidációs csomaggal állna elő.

A ház várakozása mindent egybevetve az, hogy a forint elmúlt év végi, jórészt a költségvetési intézkedések elmaradása által hajtott heves árfolyamkilengései ezúttal "cselekvésre sarkallhatják" a Fideszt. A Capital Economics londoni szakértői szerint radikális reformlépések valószínűleg most sem várhatók, de a kormány rátalálhat egy olyan középútra, amelynek révén a forint is viszonylag stabil maradhatna 275 forintos euróárfolyam környékén.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!