3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Barclays szerint piaci hatásaikat tekintve gyakorlatilag monetáris enyhítésnek felelnek meg azok az intézkedések, amelyek lehetőségéről Matolcsy György szólt csütörtöki nyilatkozatában.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke azt MTI-nek adott interjúban egyebek mellett kijelentette: a jegybank egyetért Patai Mihály bankszövetségi elnök javaslatával, amelynek értelmében a kéthetes jegybanki kötvény újra kéthetes jegybanki betétté alakulna, ami praktikusan azt jelenti, hogy csak a hazai hitelintézetek helyezhetnek el az MNB-ben pénzt.

A Barclays szerint az MNB-elnök által felkarolt javaslat "a monetáris lazítás alternatív módjának tűnik". A ház elemzőinek becslése szerint ugyanis ez hozzávetőleg 400 milliárd forintot "nyomna ki" piacra, és ennek nyomán az MNB alapkamata veszítene jelentőségéből a piaci kamatok javára.

A Barclays elemzőinek számításai szerint a kéthetes jegybanki likviditásfelszívó eszköz szűkítése piaci hatásait tekintve 0,50 százalékpontos kamatcsökkentésnek is megfelelhet. Ha ezt a piaci szereplők is így értékelik, annak jelentős forintgyengülés lehet a következménye, bár az MNB devizaeladással sterilizálhatja a kéthetes jegybanki eszköz szűkítéséből eredő likviditásinjekciót - hangsúlyozták a Barclays londoni szakértői.

A ház elemzői megerősítették azt a várakozásukat, hogy a monetáris tanács a jövő heti kamatdöntő ülésen 0,50 százalékponttal 4,50 százalékra csökkenti alapkamatát. A Barcalys londoni közgazdászai szerint ugyanakkor elképzelhető az is, hogy a nem szokványos monetáris enyhítési módszerek "fokozott alkalmazására" tekintettel az MNB megmarad az eddigi, lépésenként 0,25 százalékpontos kamatcsökkentési ütemnél.

A 4cast közgazdászai is annak a várakozásuknak adtak hangot csütörtöki értékelésükben, hogy az MNB-eszközben a nem Magyarországon honos hitelintézetek által korábban elhelyezett likviditás kikerül a piacra, ahol a kamatszintet nem az MNB, hanem a kínálati-keresleti kondíciók határozzák meg. Ennek eredményeként a rövid távú piaci kamatok a kéthetes MNB-eszköz kamatszintje alá csökkenhetnek, és ebben az esetben ez a jegybanki eszköz már nem látná el teljes körű kamatrögzítő funkcióját, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az intézkedés kamatcsökkentésnek felel meg.

A 4cast elemzői szerint ugyanakkor a tőke szabad áramlását előíró EU-szabályok szűkíthetik az MNB lehetőségeit azoknak a kerülőutaknak a lezárására, amelyeken át offshore pénzek áramolhatnak vissza a jegybankba.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!