3p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A globális befektetői közösség negyede tart az euróövezet szétesésétől az egyik legnagyobb londoni befektetési bankcsoport hétfőn ismertetett friss felmérése szerint.

A Barclays Capital, amely 556 befektetési ügyfelét vonta be új negyedéves globális makrofelmérésébe, az eredményeket összesítve hétfőn közölte: a válaszadók 24 százaléka vélekedett úgy, hogy a valutaunió az európai adósságválság következményeként végül fel fog bomlani.

A felmérésbe bevontak 60 százaléka azt jósolta, hogy az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszköz (EFSF) néven, hozzávetőleg 440 milliárd eurós hitelkerettel létrehozott pénzügyi segélymechanizmus nem lesz képes megoldani az adósságválságot.

A Barclays Capital által megkérdezett részvénybefektetői kör 60 százaléka szerint egy esetleges európai bankválság kockázata jelenti a legnagyobb fenyegetést a globális részvénytőzsdékre a következő negyedévben.

Az Economist Intelligence Unit (EIU) kockázati forgatókönyveket dolgozott ki, és ezekben "nagyon magasnak" minősítette az euróövezet szétesésének rizikóját.

A cég kockázatértékelési módszertanában a "nagyon magas" meghatározás 40 százalékos vagy annál nagyobb valószínűséget jelent. A ház az elemzés részletes kifejtésében külön ki is emeli, hogy az adósságválság lehetséges fejleményei és piaci következményei miatt most már 40 százalékosra teszi az euróövezet felbomlásának esélyét.

Az EIU által a valutaunióra kidolgozott kockázati forgatókönyv szerint az egyik "töréspont" az lehet, ha Olaszország külső pénzügyi segítségre szorul.

E forgatókönyv egyaránt lehetségesnek nevezi az eladósodott déli eurótagállamok leválását és azt, hogy Németország dönt a távozás mellett. A ház szerint ez utóbbi fejlemény egyben a közös valuta végét is jelentené.

A Capital Economics - az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-befektetési elemző és tanácsadó csoport - minap összeállított új előrejelzésében úgy vélekedett, hogy "gyakorlatilag elkerülhetetlennek tűnnek" a nagyarányú adósságátrendezések az euróövezetben, és növekszik annak az esélye, hogy Görögország - esetleg több más tagországgal együtt - "a nem túl távoli jövőben" elhagyja a valutauniót.

A Barclays Capital új felmérésébe bevont teljes befektetői körnek ugyanakkor csaknem a kétharmada (62 százalék) úgy vélekedett, hogy ha - minden egyéb lehetőség kimerülése esetén - Görögország "piacbarát módon" végrehajtandó szuverén adósságátrendezés mellett dönt, ez pozitív hatást gyakorolna a kockázatosabb befektetési termékekre.

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!