TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2011. december 22. 11:43

A Barclays Capital szerint a Standard & Poor's lépése nyomán előállt helyzetben a magyar eurókötvények esetleg kikerülhetnek a befektetési ajánlású adósságokra szakosodott indexekből, ami potenciálisan bizonyos mértékű kényszereladásokhoz vezethet.

A Barclays Capital londoni elemzői "iránymutatásként" közölték, hogy a ház BarCap US IG Credit indexét követő alapok hozzávetőleg 2500 milliárd dollárnyi befektetői tőkét kezelnek - a névben az IG (Investment Grade) utal arra, hogy befektetési ajánlású adósságokra szakosodott indexről van szó -, és mivel Magyarország súlya ebben az indexben 0,2 százalék, ez elvileg néhány milliárd dollárnyi kötvény potenciális kényszereladását jelentheti befektetési ajánlású papírokat tartó intézményi kötvénybirtokosok részéről.      

Reálisan megítélve azonban e befektetők kezén valójában ennél kevesebb magyar kötvény is lehet, mivel elképzelhető, hogy Magyarország alacsony súlya miatt a vásárlók egy része már kiszállt ezekből a pozíciókból - fejtegették a Barclays Capital londoni elemzői.

A Barclays Capital szerint ezért valószínűtlen, hogy két - vagy akár három - befektetési szint alatti hitelminősítői osztályzat kötvényeladásokhoz vezetne a magyar állampapírokat tartó külföldi befektetők részéről, hacsak "a minősítési döntésekből a befektetők nem tudnak meg valami teljesen újat a magyarországi alapmutatókról".

A Barclays Capital szerint a leminősítés "konstruktívabb párbeszédre" késztetheti Magyarországot a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val, és felgyorsíthatja a tárgyalásokat.

A ház londoni elemzői szerint ugyanakkor megvan annak a kockázata is, hogy a magyar kormány esetleg megpróbál külső pénzügyi támogatás nélkül boldogulni, további, "nem szokványos" gazdaságpolitikai intézkedésekhez folyamodva, és/vagy a hivatalos devizatartalékokból merítve.   

MTI

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.