2p

Merre tovább, Magyarország? Hogyan éltünk idén, és hogyan fogunk jövőre?

Különleges, évzáró online Klasszis Klub
Petschnig Mária Zita közgazdásszal és Kéri László politológussal
- vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. december 14. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A Barclays Capital szerint a Standard & Poor's lépése nyomán előállt helyzetben a magyar eurókötvények esetleg kikerülhetnek a befektetési ajánlású adósságokra szakosodott indexekből, ami potenciálisan bizonyos mértékű kényszereladásokhoz vezethet.

A Barclays Capital londoni elemzői "iránymutatásként" közölték, hogy a ház BarCap US IG Credit indexét követő alapok hozzávetőleg 2500 milliárd dollárnyi befektetői tőkét kezelnek - a névben az IG (Investment Grade) utal arra, hogy befektetési ajánlású adósságokra szakosodott indexről van szó -, és mivel Magyarország súlya ebben az indexben 0,2 százalék, ez elvileg néhány milliárd dollárnyi kötvény potenciális kényszereladását jelentheti befektetési ajánlású papírokat tartó intézményi kötvénybirtokosok részéről.      

Reálisan megítélve azonban e befektetők kezén valójában ennél kevesebb magyar kötvény is lehet, mivel elképzelhető, hogy Magyarország alacsony súlya miatt a vásárlók egy része már kiszállt ezekből a pozíciókból - fejtegették a Barclays Capital londoni elemzői.

A Barclays Capital szerint ezért valószínűtlen, hogy két - vagy akár három - befektetési szint alatti hitelminősítői osztályzat kötvényeladásokhoz vezetne a magyar állampapírokat tartó külföldi befektetők részéről, hacsak "a minősítési döntésekből a befektetők nem tudnak meg valami teljesen újat a magyarországi alapmutatókról".

A Barclays Capital szerint a leminősítés "konstruktívabb párbeszédre" késztetheti Magyarországot a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) és az EU-val, és felgyorsíthatja a tárgyalásokat.

A ház londoni elemzői szerint ugyanakkor megvan annak a kockázata is, hogy a magyar kormány esetleg megpróbál külső pénzügyi támogatás nélkül boldogulni, további, "nem szokványos" gazdaságpolitikai intézkedésekhez folyamodva, és/vagy a hivatalos devizatartalékokból merítve.   

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!