TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

A Bázel II. direktíva alapos változásokat idéz elő a bankvilágban, prognosztizálták a szakemberek egy a napokban zajlott szektorbeli konferencián Budapesten. Az új szabályok bevezetése mind a pénzintézetek, mind pedig törvényalkotók számára számos kérdést és megoldandó problémát vet fel.

Korábban 50-100 millió forintra becsülték a költségeket

"Az ügyfelek értékelése kapcsán ugyanakkor a megfelelő informatikai rendszer szerepe még hangsúlyosabbá válik" - figyelmeztetett Geert Massa, a SAS pénzügyi piacokért felelős vezetője. Az adatok pontossága, naprakészsége a Bázel II. második pillére szempontjából meghatározó. A megfelelő adattárházak és informatikai háttér nélkül nem lesz lehetséges a tőkemegfelelés belső mérése.

Az informatikai vállalat részéről ugyanakkor úgy vélik, hogy a piacon elérhető legjobb megoldások eddig nem kezelt működési kockázatok megelőzését is segíthetik. Példaként említette Massa a Barrings Bank esetét, ahol néhány millió fontos megoldással kiszűrhető lett volna a végül félmilliárd fontos kárt okozó csalás.

A kisebb bankok nagyobb teherre számíthatnak

A Bázel II. kapcsán felmerülő költségeket egy korábbi felmérés a magyar bankok esetében 50-100 millió forintra taksálta. Ezzel kapcsolatban sem Tanguy van de Werve, sem Geert Massa nem tudott pontos becslést adni. Az viszont biztos, hogy - egyes fix költségek miatt - a kisebb pénzintézetek esetében arányaiban nagyobb terhet jelenthet egy új rendszer bevezetése. Nem elhanyagolható ugyanakkor a magyar piac szempontjából, hogy nagyon sok a külföldi tulajdonosi háttérrel rendelkező bank, így ezeknél az anyacéggel való együttműködés, illetve a közös rendszerek a hatékonyabb működés irányába mutatnak.

Massa azt is kiemelte, hogy a folyamatos - akár piaci, akár jogszabályi - változások a pénzintézetek esetében is a fejlesztés szükségességét vonják maguk után, ez alól egyetlen bank sem bújhat ki. A vezető rendszerek azonban biztosítják azokat az előnyöket, ami a kiélezett versenyben jól jöhet.

Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.