3p

Hogyan lehetnek ekkora eltérések a közvélemény-kutatások között?
Magyar Péter miatt ekkora a bizonytalanság?
Milyen módszerrel készülnek a felmérések?

Online Klasszis Klub találkozó élőben Hann Endrével!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Medián ügyvezető igazgatójától!

2024. június 5. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ben Bernanke Fed-elnök csütörtökön a szenátus banki bizottsága (Senate Banking Committee) előtti meghallgatásán gyakorlatilag megismételte a képviselőház pénzügyi bizottsága előtt tett kijelentéseit, ahol kifejtette: a Fednek nincs meghatározott menetrendje a kötvényvásárlási program leépítésére, a gazdaság teljesítményétől függően szűkítheti, de akár bővítheti is a program keretösszegét.

Az amerikai jegybank, a Fed jelenleg havi 85 milliárd dolláros keretösszegben vásárol kötvényeket, hogy a pénzügyi rendszer számára bő likviditás biztosításával támogassa a gazdasági fellendülést. A keretösszeg várható csökkentésére a Fed által az elmúlt pár hónapban tett jelzések hatalmas árfolyamesést idéztek elő a tőzsdéken, és emelték az amerikai állampapírhozamokat.

A bizottság előtti meghallgatáson a Fed elnöke elmondta, hogy az inflációs cél alatti áremelkedés, illetve a változatlanul magas, viszont bizonyos szempontból a tényleges foglalkoztatási helyzetet túl optimista színben feltüntető munkanélküliségi ráta, vagyis a Fed monetáris politikai mandátumának két fő döntési szempontja a laza monetáris politika folytatásának belátható időn belüli szükségessége mellett szól. És pontosan ezt is fogjuk tenni - jelentette ki.

Azt még korai lenne megmondani, hogy pontosan mikor kezdődjön meg a keretösszeg mértékének csökkentése - mutatott rá a Fed-elnök. Erre már az idén sor kerülhet, de egyáltalán nem biztos, hogy a monetáris politikai döntéshozó testület, a FOMC (a Fed nyíltpiaci bizottsága) szeptemberi ülése ad rá majd alkalmat.

A FOMC döntéseihez szoros figyelemmel követi a gazdaság stabilitását fenyegető tényezőket, közöttük magát a gazdasági teljesítményt is, ha ez gyenge, önmagában is kockázati tényezőnek számít - mondta a Fed elnöke. Ugyanígy szoros figyelemmel kíséri a Fed a gazdaságösztönző céllal életbe léptetett intézkedések kockázatait is, ezen belül pedig elsősorban a pénzügyi rendszerre leselkedő kockázatokat.

Ben Bernanke úgy látja, hogy bár nem lehet csodaszernek tekinteni, de a mennyiségi monetáris enyhítések egyértelműen áldásos hatással voltak a gazdasági növekedésre nézve, mégpedig épp kritikus időben. A program bizonyítható módon javított a foglalkoztatási helyzeten.

A szenátus előtti csütörtöki meghallgatáson a Fed monetáris politikája és gazdaságösztönző intézkedései mellett a diákhitelek, a bankrendszeri szabályok szigorítása, illetve az aranyár csökkenése is terítékre került.

Bernanke a diákhitelekkel kapcsolatban annak a meggyőződésének adott hangot, hogy a hallgatók mintegy ezer milliárd dollárra rúgó tartozása nem jelent különösebb kockázatot a pénzügyi stabilitásra nézve, de gazdasági növekedés híján hosszabb távon csökkentheti a lakossági kiadásokat.

Az arany árának utóbbi időkben bekövetkezett csökkenéséről szólva Ben Bernanke úgy fogalmazott: "senki sem érti igazán az aranyat, és én sem próbálok úgy tenni, mintha értenék hozzá". "Valószínűleg azért csökkent, mert a befektetők már kevésbé tartanak extrém események bekövetkezésétől, kevésbé van már szükségük befektetési menedékre" - mondta. "Az arany árának csökkenése ebből a szempontból nem feltétlenül rossz dolog. Azt mutatja, hogy az emberek már kevésbé tartanak a jövőtől."

MTI

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!