<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

A Monetáris Tanács délután 3 órakor publikált közleménye bizonytalanságban hagyja a piacokat, legalábbis a további kamatcsökkentéseket illetően.

Kedden ismét 15 bázisponttal, a vártnál nagyobb mértékben csökkentették a jegybanki alapkamatot a Monetáris Tanács tagjai, mellyel kapcsolatban délután 3 órakor megjelent a közlemény is. Ebben a jövőre vonatkozó részt övezi nagy figyelem, hiszen a merészebb kamatvágás mellé óvatos hangnemben megfogalmazott közlemény érkezhetett volna.

Ehelyett bár a közleménybe már bekerült újdonságként a Fed QE3 programjának fokozatos kivezetése miatti piaci feszültség, a jövőbeli kamatvágásokkal kapcsolatban nem tartalmaz használható iránymutatást. 

Egyrészt ugyanis megfogalmazzák: "a Monetáris Tanács megítélése szerint a megnövekedett pénzpiaci bizonytalanság mellett is maradt mozgástér a kamatcsökkentésre". Pár sorral lejjebb pedig azt írják: " a kamatcsökkentési ciklus folytatásának szükségességéről és lehetőségéről majd a márciusi előrejelzés alappályájának és kockázati forgatókönyveinek ismeretében fog dönteni" a Monetáris Tanács.

Tehát lényegében ugyanannyi esély van a folytatásra, mint a leállásra. Főleg akkor, ha addig a nemzetközi pénzpiacok hangulata támogatóbbá válik - a hazai vonatkozású szempontok (infláció, GDP) ugyanis a kamatvágásokra adnak lehetőséget. 

Mindenesetre még egy hónapig várni kell arra, hogy kiderüljön, mi lesz a 2012 augusztusa óta tartó kamatcsökkentési ciklus sorsa. 

Az alábbiakban pedig változtatás nélkül közöljük a jegybank indoklását a mostani kamatdöntésről: 

"A Monetáris Tanács megítélése szerint idén és jövőre is folytatódhat a magyar gazdaság bővülése.  Az erősödő gazdasági aktivitás mellett a kibocsátás elmarad potenciális szintjétől és a monetáris politika számára releváns horizont végén közelítheti meg azt. A foglalkoztatás növekedése mellett a munkanélküliségi ráta csökken, azonban továbbra is meghaladja a strukturális tényezők által meghatározott hosszú távú szintjét. Az inflációs nyomás közép távon mérsékelt maradhat. A nemzetközi befektetői hangulat változékonyan alakult az elmúlt időszakban, hazánk kockázati megítélése a régió más országaival együtt romlott.

Az infláció januárban tovább mérséklődött, amiben elsősorban az üzemanyagárak mérséklődése játszott szerepet. A középtávú kilátásokat megragadó inflációs alapfolyamat mutatók emelkedtek az előző hónaphoz képest, azonban továbbra is mérsékelt inflációs nyomást jeleznek, ami a gyenge belső kereslet és a visszafogott külpiaci infláció hatását tükrözi. A tartósan alacsony inflációs környezet erősítheti az inflációs várakozások horgonyzottságát. A versenyszféra bérdinamikája némileg gyorsult, azonban még mindig visszafogottnak tekinthető. A konjunktúra élénkülésével a hazai reálgazdasági tényezők csökkenő mértékben, de dezinflációs hatásúak maradnak.

A beérkezett adatok alapján 2013 negyedik negyedévében folytatódott a gazdaság bővülése. Az előzetes adatközlés szerint 2013 negyedik negyedévében a GDP a piaci várakozásokat meghaladó mértékben növekedett. A következő negyedévekben a gazdasági növekedés további fokozatos élénkülése várható, mely a korábbiaknál kiegyensúlyozottabb szerkezetben valósulhat meg. Az EU forrásokat felhasználó állami beruházások, illetve a Növekedési Hitelprogram következtében növekvő vállalati beruházások mellett a háztartások fogyasztásának élénkülése fokozatos lehet. A reáljövedelmek bővülését részben ellensúlyozza a válság előtt felhalmozott adósságok leépítése és a szigorú hitelezési feltételek lassú oldódása.

A nemzetközi befektetői hangulat a Fed eszközvásárlási programjának folytatódó lassítása, és a feltörekvő gazdaságok romló kockázati megítélése következtében változékonyan alakult, számos feltörekvő piaci deviza jelentős nyomás alá került. Ugyanakkor az euroövezetben előretekintve továbbra is tartósan alacsony kamatkörnyezet várható. Magyarország kockázati megítélése a régió más országaival együtt romlott, mely mind a CDS-felárak, mind a kötvényhozamok emelkedésében tükröződött, valamint az árfolyam volatilitása is megnőtt. A Monetáris Tanács értékelése szerint a nemzetközi pénzügyi környezet alakulásával kapcsolatos bizonytalanság óvatos monetáris politikát indokol.

Hazánk helyzete ugyanakkor más feltörekvő országokkal összehasonlítva fundamentálisan erős, sérülékenységét csökkenti a tartósan magas külső finanszírozási képesség, és az ennek nyomán csökkenő külső adósságállomány.  Az állam és a magánszektor jelentős alkalmazkodása révén a folyó fizetési mérleg többletbe fordult, ezáltal csökkentve az ország külső eladósodottságát, és így a gazdaság külföldi forrásokra való ráutaltságát.

A Monetáris Tanács megítélése szerint a magyar gazdaságot számottevő kihasználatlan kapacitás jellemzi, az inflációs nyomás tartósan mérsékelt maradhat. Az árstabilitás középtávú elérése a monetáris lazítás irányába mutat. A globális pénzügyi környezet változékonyan alakult az elmúlt időszakban. A Monetáris Tanács megítélése szerint a megnövekedett pénzpiaci bizonytalanság mellett is maradt mozgástér a kamatcsökkentésre. A monetáris politika mozgásterét – a pénzügyi stabilitási szempontokat szem előtt tartva – továbbra is az inflációs cél középtávú elérése, a reálgazdaság ennek megfelelő ösztönzése, valamint az ország kockázati megítélésének tartós és érdemi elmozdulása befolyásolhatja. A Monetáris Tanács a kamatcsökkentési ciklus folytatásának szükségességéről és lehetőségéről, a makrogazdasági kilátások és a kockázati megítélés alakulásának átfogó értékelése alapján, a márciusi előrejelzés alappályájának és kockázati forgatókönyveinek ismeretében fog dönteni".

mfor.hu

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.