2p

Egy friss felmérés arra világít rá, hogy milyen hatása volt az elmúlt hetek brókerbotrányainak a magyar lakosságok bizalmára a pénzügyi szektort illetően.

Az elmúlt hetek botrányainak hatásaként összemosódott a bank és a brókercég intézménye. A kérdőívet kitöltők 42 százalékának „erősen megingott a bizalma” mind a bankok, mind a brókercégek iránt - derül ki a bankmonitor.hu felméréséből.

A „Létezik Magyarországon tisztességes brókercég?” kérdésre

  • 17 százalék szerint „nem” a válasz,
  • 17 százalék nem tudja.
  • a megkérdezettek közel egyharmada úgy véli, hogy van tisztességes brókercég, de nem tudja megkülönböztetni a tisztességetlenektől. 

Váltottunk szolgáltatót?

Az elbizonytalanodás szélekörű jellegge ellenére csupán a megkérdezettek 8 százaléka váltott pénzügyi szolgáltatót. Közülük is legtöbben (33 százalék) brókercégtől bankhoz vitték a pénzüket, ugyanakkor egy nem elhanyagolható réteg (17 százalék) bankból is kivette a pénzét.

Mi miatt aggódunk?

A befektetésekkel kapcsolatosan érzékelt kockázatok közül első helyet foglalja el

  • 54 százalékkal a megtakarítások értékének csökkenése (nem csalás következtében),
  • 40 százalék aggódik amiatt, hogy a megtakarítások hozama nem fogja elérni az inflációt,
  • minden ötödik válaszadó véli úgy, hogy valós veszélyt jelent a csalás miatt bekövetkező teljes veszteség.

A felmérés egyik meglepő eredménye ebben a vonatkozásban a külföldi szereplők előretörése volt. A legnagyobb bizalom jelenleg a nagy, külföldi tulajdonban lévő bankokban van, az emberek több mint, 50 százaléka ezekre a szereplőkre bízná rá a pénzét. Jelentős válaszarányt kapott a megtakarítások közvetlen külföldi elhelyezése is. 

Meglepő módon az állami pénzügyi szolgáltatók érzékelhető lemaradással következnek, illetve figyelemre méltó, hogy az Államkincstár lényegesen nagyobb bizalmi tőkével rendelkezik jelenleg, mint az állami tulajdonban lévő bankok. Legalacsonyabb bizalmi szinttel a kisebb bankok rendelkeznek, melyeknél - a botrány ellenére is – minimálisan jobb a független kis brókercégek megítélése.

mfor.hu

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!