<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A Standard and Poor's három héten belül másodszor gyengítette Ukrajna államadós-osztályzatát, amit azzal indokolt, hogy jelentősen romlott a belpolitikai helyzet és tovább nőtt a csőd kockázata.

A nemzetközi hitelminősítő péntek reggel azt közölte, hogy Ukrajna hosszú futamidejű szuverén devizaadósságának a besorolását az eddigi "CCC pluszról" egy fokozattal a csődszint előtti szintre, "CCC"-re rontotta negatív kilátással.

A negatív kilátás alapján egy a háromhoz az esély arra, hogy Ukrajna besorolása tovább romlik a következő 12 hónapban. A "CCC" osztályzati sáv már rendkívüli fizetési kockázatokra figyelmezteti a befektetőket az érintett adóssal kapcsolatban.

Az S&P közleményében rámutatott: jelentősen romlott a belpolitikai helyzet, ami gyengíti az ukrán kormánynak azt a képességét, hogy rendben fizesse adósságát. A súlyosbodó belpolitikai válság egyik következményeként bizonytalanná vált a decemberben jóváhagyott orosz pénzügyi támogatás folytatása az idén. Az S&P elemzői közölték: arra a következtetésre jutottak, hogy a tüntetők és a biztonsági erők összecsapásai nyomán immár elérhetetlenné vált a politikai patthelyzet békés feloldása, és a jelenlegi ukrán vezetés jövője bizonytalanabb, mint a tiltakozások tavaly novemberi kezdete óta bármikor.

A hitelminősítő szerint az orosz kormány az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást ahhoz köti, hogy a jelenlegi ukrán vezetés fennmaradjon, és fenntartsa az Európai Uniótól távolodó, Oroszországhoz közeledő politikáját.

Ha a 15 milliárd dollár értékűre ígért orosz pénzügyi támogatást Moszkva nem folyósítja teljes mértékben, akkor Ukrajna várhatóan nem tudja teljesíteni szuverén devizaadósság-törlesztési kötelezettségeit - áll a Standard & Poor's pénteki londoni elemzésében.

A ház becslése szerint az ukrán kormánynak, a jegybanknak és a Naftohaz állami gázipari cégnek együtt összesen 13 milliárd dollárnyi adósságtörlesztési kötelezettsége lesz az idén. Az ukrán devizatartalékok azonban januárban 17,8 milliárd dollárra csökkentek az egy hónappal korábbi 20,4 milliárd dollárról, emellett a jelentős - az ukrán hazai össztermék (GDP) 9 százaléka körüli - folyómérleg-hiány és a háztartások növekvő devizaigénye is apasztja a devizatartalékokat - hangsúlyozza elemzésében a Standard & Poor's.

A hitelminősítő szerint az Egyesült Államok, az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) esetleges alternatív finanszírozási csomagjához valószínűleg olyan átfogó reformfeltételek járulnának, amelyeket a jelenlegi kormány nem lenne hajlandó teljesíteni. Nemigen látható ugyanakkor az sem, hogy a mostani kormány bukása esetén milyen új vezetés alakulhatna, és annak milyen fő gazdaságpolitikai célkitűzései lennének. Az ellenzék és a tüntetők most kevésbé tűnnek összetartónak, mint a 2004-2005-ös fordulat idején, és egyelőre nem került elő egyértelmű támogatottságú és hitelességű vezetőjelölt sem - áll az S&P pénteki elemzésében.

A hitelminősítő szerint Ukrajna bruttó külső finanszírozási igénye az idei folyó bevételek és a felhasználható tartalékok 156 százaléka, ami a legmagasabb a nagy felzárkózó gazdaságok között. A S&P előrejelzése szerint az ukrán fizetőeszközt, a hrivnya az idén átlagosan 10 hrivnya/dollárra gyengül a tavalyi 8-ról. A cég hangsúlyozza, hogy a hrivnya az idén eddig 11 százalékkal gyengült.

Az S&P közölte azt is, hogy az ukrán bankszektorra nyilvántartott országkockázati megítélése (Banking Industry Country Risk Assessment - BICRA) 10-es, vagyis a lehető leggyengébb. A Standard & Poor's által az egyes nemzeti bankszektorokra kidolgozott országkockázati osztályzati rendszer nem azonos a bankokra érvényben tartott egyéni adósi, illetve betétkockázati és támogatási besorolásokkal. A BICRA-mutató a vizsgált országok pénzügyi szektorainak egészét érintő, általános, a nemzetgazdaságra is kiható és onnan eredő kockázati tényezőket méri; a legjobb osztályzat az 1-es, a legrosszabb a 10-es.

Az Ukrajnára érvényben tartott 10-es BICRA-besorolást az S&P pénteki elemzésében azzal indokolta, hogy megítélése szerint az ukrán bankszektor a monetáris politika rugalmasságának és a transzmissziós mechanizmus működésének akadályozó tényezője. A problémás hitelek - köztük a nem teljesítő és az átstrukturált kinnlevőségek - aránya nagyon magas, a teljes kinnlevőség-állománynak hozzávetőleg a 30-40 százaléka. Ez az arány még tovább emelkedhet az ukrán fizetőeszköz, a hrivnya meredek gyengülése esetén, tekintettel arra, hogy 2013 végén a bankhitelek 34 százaléka devizaalapú volt - áll a Standard & Poor's  pénteki londoni elemzésében.

MTI

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.