<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=1446330315732208&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel szembeni bizalmatlansági indítványról és az új miniszterelnök, Bajnai Gordon megválasztásáról keddi ülésén dönt az Országgyűlés. Azt megelőzően, a délelőtt folyamán Bajnai Gordon ismerteti kormánya összetételét és válságkezelő programjának részleteit az MSZP és az SZDSZ képviselőivel.

Az MSZP-frakció tagjai által benyújtott határozati javaslat egyetlen mondatból áll: "Az Országgyűlés a miniszterelnökkel szemben bizalmatlanságát fejezi ki, egyben Bajnai György Gordont miniszterelnökké megválasztja". Az országgyűlési határozati javaslat elfogadásához a megválasztott képviselők több mint felének - azaz 193 képviselőnek - az igen szavazata szükséges.

A parlamenti ülésen, a bizalmatlansági indítvány vitája során, elsőként Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon kormányfőjelölt mond beszédet egyórás időkeretben, amelyhez két körben, először 20-20, majd 10-10 percben szólhatnak hozzá a frakciók. A két kört az elsőként jelentkezett független képviselő felszólalása szakítja meg. Mivel Herényi Károly jelentkezett elsőként felszólalásra a függetlenek közül, ő beszélhet tíz percet. A vita végén Bajnai Gordon negyedórában reagálhat majd az elhangzottakra. Ezután szavaznak a képviselők a bizalmatlansági indítványról, majd az új miniszterelnök leteszi az esküt.

A bizalmatlansági indítványnak 204 támogató szavazata lehet, amennyiben az MSZP-s és az SZDSZ-s képviselők pártjuk vezető testületeinek döntése alapján, illetve a Bajnai Gordont támogató nyilatkozat szerint szavaznak, és közülük senki nem hiányzik a voksolásról. A 205. voks Gyenesei István önkormányzati miniszteré lehet, aki független képviselőként várhatóan szintén támogatja majd, hogy Bajnai Gordon kerüljön a miniszterelnöki posztra.

A Fidesznél és a KDNP-nél kedd délelőtt elnökségi ülésen, illetve az azt követő frakcióülésen döntenek arról, milyen formában utasítják el a bizalmatlansági indítványt. Az MTI információi szerint valószínűnek tűnik, hogy a Fidesz nem vesz részt a szavazásban, nem nyomnak gombot, így jelzik, hogy távol tartják magukat a miniszterelnök-cserétől.

Az előzetes információk alapján Bajnai Gordon kedden megnevezi kormánya tagjait, így már aznap elkezdődhet a miniszterjelöltek meghallgatása. A tervek szerint szinte minden bizottság ülésezik majd, és - tekintettel arra, hogy ugyanazt a jelöltet több bizottság is meghallgatja - összesen harminc meghallgatást tartanak. A jelenlegi szabályok szerint azoknak is részt kell venniük a bizottsági meghallgatáson, akik a kormányfőváltás előtt is miniszterek voltak, vagyis az új kormány minden tagját meghallgatják a testületek.

Az új kormány akkor alakulhat meg, ha a bizottsági meghallgatások után a köztársasági elnök kinevezi a minisztereket. A kormánytagok várhatóan április 20-án tehetnek esküt a parlamentben. Az MTI úgy értesült, hogy a szocialisták személyi kérdésekről a kedd reggeli elnökségi, majd frakcióülésen tárgyalnak Bajnai Gordonnal.

Az utóbbi napokban nagy volt a titkolózás az új kormány összetételét illetően, ezért egyelőre egy miniszter helyét sem lehet biztosra mondani, de vannak, akik jó eséllyel pályáznak kormányzati pozícióra. Sajtóinformációk szerint ilyen lehet Oszkó Péter, a Deloitte Magyarország elnök-vezérigazgatója, akit szinte mindenhol potenciális pénzügyminiszterként emlegettek, más név nem is nagyon került szóba erre a posztra.

MTI/Menedzsment Fórum

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.