TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST, TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


		
	

Magyarország a világgazdasági válságtól függetlenül is beteg. Változtatásra van szükség. Mindenki hazudik, aki azt mondja, hogy ezt fájdalommentesen meg lehet csinálni - mondja a Magyar Narancs legfrissebb számában megszólalva Demján Sándor nagyvállalkozó, a Reformszövetség egyik alapítója.

A hetilap csütörtökön megjelenő számában olvasható, az MTI-hez már szerdán eljuttatott interjúban a nagyvállalkozó azt a közeget is bírálta, amelyben a gazdasági válság kezelését célzó anyaguk az utóéletét éli.

"Nincs olyan ember Magyarországon, akit ez a változás ne érintene negatívan. A politikai pártok többsége még ígérget, hogy meg lehet úszni fájdalom nélkül, de ez nem igaz. A sajtó pedig ahelyett, hogy a helyzetet elmagyarázná, a Reformszövetséget próbálja benyomni a politikába" - jelentette ki Demján Sándor.

Arra a kérdésre, hogy vajon miért lenne "ördögtől való", ha a Reformszövetség politizálna a javaslatával, azt válaszolta: a kezdeményezésükben részt vevő szereplők, alapítók egyike sem akar magának politikai állást. De még fontosabb, hogy a lakosság elhiggye, ez a program reális - amin csak segít, ha egy semleges, nem a politikai hatalmat akaró szervezet teszi le az asztalra - tette hozzá, s magyarázatként megjegyezte: ez azért jó, mert "az emberek a politikusokban egyáltalán nem bíznak".

Azt mérlegelve, hogy mi a legjobb, ami az anyaggal megtörténhet, Demján kijelentette: van itt egy beteg ország, amelyről a Reformszövetség adott egy diagnózist, és ahogy egy műtétet megelőzően összegyűjtik a tapasztalatokat, most egy szakértőkből, tudósokból, közgazdászokból álló csapat összeszedte, hogyan lehet ezt az esetet a leghatékonyabban gyógyítani. "Idáig tart a Reformszövetség tevékenysége. Dönteni a javaslatainkról a politikának kell" - hangsúlyozta.

A kormány eddigi lépéseiről szólva megjegyezte, a Reformszövetség elismerte azt, hogy a Gyurcsány-kormány egyáltalán lépett végre. Mint mondta: komoly eltolódás, hogy a forgalmi típusú járulékokra kerül át a hangsúly a munkáltatói terhekről, és "a saját bázisukkal is szembe menve" hoztak meg intézkedéseket.

"Bár az emberek fejében ez úgy jelenik meg, mintha a politikusoknak az lenne a perverzitása, hogy embereket sanyargasson, és ezt a hitet a mindenkori ellenzék tüzeli is. Pedig a politikusnak épp az ellenkezője az elemi érdeke, és amikor ilyen lépésre szánja el magát, akkor mindig kényszerhelyzetben van" - mutatott rá.

Demján szerint tehát két dolgot lehet elmondani: a kormány illetékesei jól menedzselték az októberi pénzügyi krízist, és léptek. Más kérdés, hogy szakmailag ezt elegendőnek ítélik-e vagy nem - folytatta, jelezve: "ha jövő év áprilisát úgy érjük el, hogy nem történnek további érdemi lépések, akkor elköltöttünk fölöslegesen újabb 20 milliárd eurót, és még jobban meg lesz terhelve a versenyképes termelés".

Jövő április után még az is előfordulhat, hogy velünk statuálnak példát, mert nem tettünk eleget a saját megmentésünkre - jelentette ki Demján, aki hamis illúziónak nevezte azt a felvetést, hogy a piacok összenövése miatt az uniós cégek úgysem hagyják elveszni itteni befektetéseiket.

Úgy fogalmazott: "Van egy gazdasági szabály, amit minden üzletember ismer: az, hogy rossz pénzhez jó pénzt nem teszel. Ha Magyarországon nem látják a racionalizálást, a változást jövő áprilisig, akkor nem fognak pénzt belenyomni".

Demján szerint az életszínvonal visszaesésére másként reagálhatnak a különféle társadalmak. "A kínai kibírja, az indiai is. Európa már más tészta" - mondta Demján Sándor, aki szerint "demokráciában az utca hamarabb dönt el dolgokat, mint diktatúrában".

Ha a politika nem igyekszik, "az utca ki fogja venni a kezéből a hatalmat". Ha az embereket nem világosítják fel szemléletes módon, egyszerű eszközökkel, akkor annak az lesz a vége, hogy nem fogják megérteni, hogy mi történik. A sajtó és az értelmiség felelőssége, hogy ezt közvetítse - emelte ki Demján Sándor.

MTI/Menedzsment Fórum

Az Ön bizalma a mi tőkénk

Az mfor.hu hiteles, megbízható és egyedi információt kínál, most, a válság alatt, és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes hírekkel es elemzésekkel segítjük a mindennapi tájékozódást, a gazdasági döntéseket. Ez rengeteg időt, utánajárást, ellenőrzést igényel, ami sok pénzbe is kerül - ezért kérjük az Ön segítségét. Kérjük, TÁMOGASSA a független, tényeken alapuló minőségi újságírást, a klasszikus független angolszász újságírói hagyomány folytatását, ahol a tények és a vélemények nem keverednek.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és az Mfor kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait.